Bolj in manj znana tolkala

Tolkala so glasbila, na katera igramo tako, da z roko ali tolkalci udarjamo nanje. Če povemo natančneje: zvok nastane zaradi udarcev, stresanja, drgnjenja ali teptanja. Izvor zvoka je lahko telo tolkala ali membrana, ki je napeta čez resonančni trup. Višina tona je odvisna od velikosti glasbila oziroma njegove opne. Večji resonatorji nihajo počasneje, zato proizvajajo nižje frekvence in nižje tone. Obratno velja za večje resonatorje.

Tolkala

Tolkala so izdelana v najrazličnejših oblikah.

Tolkala lahko izvajajo zvoke določenih višin, sem sodijo na primer pavke, ksilofon, zvonovi ali marimba. Lahko pa nimajo določene tonske višine. To je značilno za boben, triangel ali činele. V nadaljevanju vam predstavljamo tolkala, ki jih zagotovo poznate, poleg njih pa še nekatera manj poznana tolkala.

Bobni

Bobni sodijo med membranofonska glasbila, ki imajo jasno določljiv glavni ton. Bobni se med seboj združujejo v sete, ki se imenujejo baterija. V osnovnem setu najdemo mali in veliki boben, prehodne bobne in činele. Seveda so bolj poznani angleški izrazi za bobne. Tako na primer malemu bobnu pravimo snare, manjšemu prehodnemu bobnu tom-tom, večjemu prehodnemu bobnu floor-tom, velikemu bobnu pa bas boben.

Elektronski bobni

Tolkala so tudi elektronski bobni, ki so med najbolj prodajanimi iz te skupine glasbil. Lahko se pohvalijo s kompaktnostjo ter preprosto uporabo s slušalkami. Slušalke namreč omogočajo tišje igranje med vadbo doma.

Činele

Če iščete glasbilo orientalskega izvora, potem bodo činele ravno pravšnje za vas. Na njih udarjamo s tolkali, pogosto pa činele udarjamo eno ob drugo. Pri igranju na činele nastane značilen svetel in prodoren zvok.

Ksilofon

Iz ksilofona zvok izvabimo z udarjanjem po lesenih ploščicah različnih dolžin.

Ksilofon

Ksilofon sodi med glasbila, ki se največkrat uporabljajo v simfoničnih orkestrih, čeprav lahko nanj igra tudi solist.

Marimba

Marimba sodi med glasbila, ki izvirajo iz Afrike. Na videz je podobno ksilofonu, ima pa večji razpon tonov, večje pa so tudi lesene ploščice. Na marimbo igramo z dvema ali štirimi paličicami, zvok pa nastane s pomočjo kovinske odmevne cevi. Uporabljamo jo lahko tako v orkestru kot tudi za solo igranje.

Percussion

Pod izrazom percussion najdemo tista glasbila, ki dajo svoj zvok s tem, da nanje udarimo, jih stresemo ali po njih praskamo. Tako sem sodijo timpani, mali boben, veliki boben, činele, triangel in tamburin.

Pavke

Pavke oziroma timpani so tista tolkala, ki imajo preko trupa napeto opno. Nekatere imajo še kolesca in pedala. Uporabljajo se v različnih glasbenih zasedbah.

Vibrafon

Omenimo naj še vibrafon, ki ima kovinske ploščice, po katerih udarjamo s palicami.

Vibrafon

Pod ploščami se nahajajo cevi. Le-te so na eni strani zaprte in uglašene z različnimi frekvencami. Vibrafon na videz spominja na ksilofon ali marimbo.

Zvončki

Zvončki so kot nekakšna podaljšana različica vibrafona. Uporabljajo se predvsem v simfoničnih in opernih orkestrih. Njihova značilnost je, da lahko proizvedejo zelo visoke tone.

Pribor za tolkala

Če se boste odločili za igranje na tolkala, potem boste potrebovali tudi ustrezen pribor za tolkala. Sem sodijo pripomočki za uglaševanje bobnov, palice za igranje, stojala za činele, držala, čistila, kovčki, torbe in tako naprej.

Kaj sestavlja elektronske bobne?

Bobni so glasbeni inštrument, na katerega igra bobnar. So ekstravagantno glasbilo, saj ne omogočajo igranja klasičnih melodij oziroma lestvic. A čeprav z bobni ne moremo zaigrati melodije, so v svetu glasbe vseeno nepogrešljivi.

Bobni spadajo med tolkala, še bolj strokovno pa lahko rečemo, da sodijo med membranofona glasbila. Med najbolj pogosto iskanimi elektronskimi bobni so zagotovo elektronski bobni Yamaha, ki so pri nas na voljo v trgovini z glasbeno opremo Symphony.

Elektronski bobni Yamaha

Ponavadi nikoli ne igramo na en sam boben, ampak se elektronski bobni med seboj povezujejo v set ali baterijo. Bobni so zelo enostavni za sestavo. Tako je osnovni set sestavljen iz malega bobna, določenega števila prehodnih bobnov, velikega bobna in činel. Vsak od teh bobnov ima svoj značilen angleški izraz, po katerem je poznan. Tako se mali boben imenuje snare boben, manjši prehodni boben je tom tom, večji prehodni boben floor tom in veliki boben bas boben.

Na elektronske bobne igramo s palicami ali z rokami. Izjema je veliki boben, ki se ne igra s palicami, temveč s pedalom.

Elektronski bobni in njihove prednosti

Če pri igranju na elektronske bobne vključite tudi slušalke, vašega igranja ne bo nihče slišal. Zaradi tega so takšni elektronski bobni primerni za ljudi, ki živijo v blokih ali v takšnih domovih, kjer bi njihovo igranje motilo ostale prebivalce. Poleg tega slušalke zagotavljajo tudi določen monitoring.

Ostale prednosti elektronskih bobnov pa so naslednje:

  • Celoten komplet elektronskih bobnov zavzame manj prostora, po potrebi se bobni lahko tudi zložijo. Tako so idealni za ljudi, ki nimajo na voljo veliko prostora.
  • Večina elektronskih bobnov ima že predhodno vgrajene metronome in pesmi, zraven katerih lahko igrate. Ponujajo torej dober zagon za vadbo.
  • Dražji kompleti elektronskih bobnov imajo tudi podobno realističen zvok kot akustični bobni.
  • Elektronske bobne odlikuje tudi možnost snemanja in nasnemavanja igranja ali priklop na Hi-Fi stereo sistem.
  • Opna na akustičnem bobnu je ponavadi iz plastike. Ima svoj kovinski okvir, ki se ga namesti med boben in kovinski obroč bobna, nato pa se z zategovanjem vijakov doseže želeni ton. Ker opne sčasoma zgubijo svojo prožnost, jih je potrebno redno menjavati. Tega pri elektronskih bobnih ni potrebno početi.

Pomanjkljivosti električnih bobnov

Električni bobni v večini primerov ne zvenijo tako kot akustični bobni in to je njihova največja pomanjkljivost. Seveda tudi tu svojo vlogo igra denar. Cenejši elektronski bobni bodo tako zveneli zelo ponarejeno, medtem ko bodo dražji seti, kot smo že omenili, imeli zvok podoben pravim akustičnim bobnom.

Ali bobnanje veseli tudi vas? Naročite si svoj set elektronskih bobnov in pričnite z vajami in igranjem!