Kako smučanje narediti cenejše?

Če ste se v zadnjih letih odpravili na zasnežene poljane, potem zagotovo veste, da je smučanje kar drag šport. Potrebno je kupiti smuči, čelado, smučarske hlače in jakno, smučarske čevlje in ostalo opremo. Potem so tu še smučarske karte in namestitev, še posebej v primerih, ko se na smučanje odpravite v času dopusta.

Družina na smučanju

Smučanje, predvsem družinsko, je zelo drag šport.

Svoje k temu, da bo vaša denarnica lažja, prispeva še servis smuči. A vseeno, ni vam potrebno obupati. Smučanje je lahko do družinskega žepa tudi bolj prijazno. V nadaljevanju preverite, kako si lahko znižate stroške smučanja.

1. Kupite rabljeno opremo ali si jo izposodite

Izposoja opreme se odlično obnese predvsem v primerih, da se boste na smučišče odpravili le nekajkrat v celi sezoni. Če boste smučali večkrat, pa raje preglejte splet ter obiščite sejme rabljene smučarske opreme. Tam boste zagotovo našli kaj primernega zase in za svoje otroke.

2. Privoščite si ugodnejše smučanje s kuponom

Številna smučišča pri nas in v tujini ponujajo kupone, s katerimi boste smučali ceneje. Zato si vzemite nekaj časa in pobrskajte za temi kuponi. Poleg tega pomislite na smučanje izven glavne sezone, saj so takrat cene bistveno prijaznejše. Takrat bodo smučišča bolj prazna, zaradi česar se boste lahko dodobra nasmučali.

3. Izbirajte manjša in cenejša smučišča

Nobene potrebe ni, da si v primeru, ko želite nekoliko prihraniti, privoščite smučanje na največjih in najdražjih smučiščih. Prav tako dobro se boste lahko nasmučali na manjših smučiščih, ki imajo 2 veliki prednosti: so manj obljudena in tudi občutno cenejša.

4. Na smučanje se odpravite s prijatelji

Tako si boste lahko delili stroške hrane in apartmaja, pa tudi stroške prevoza do smučišča. Če imate otroke, se na smučanje odpravite z družino, ki ima otroke približno iste starosti, saj se bodo otroci v tem primeru res izvrstno zabavali.

5. Ponekod si lahko smučarske karte delite

Izkoristite to prednost. Štiričlanska družina z dvema otrokoma načeloma sploh ne potrebuje štirih kart, saj si jih lahko delite. Eden od staršev naj smuča z enim izmed otrok, medtem ko se preostala dva člana družine zabavata med sankanjem, izdelavo snežaka ali pa si privoščita skodelico čaja.

6. Hrano in pijačo prinesite kar s seboj

Tudi na ta način boste prihranili kakšen evro. Po smučarskih aktivnostih boste namreč zelo lačni in žejni, hrana in pijača, ki jo ponujajo smučišča, pa znajo imeti kar zasoljeno ceno. Zato si sendvič in čaj pripravite kar doma in ju odnesite s seboj na smučišče.

Kot vidite, obstaja kar nekaj možnosti, kako si smučanje lahko naredite cenejše. Upoštevajte naše nasvete in uživajte na smučišču. Mi pa vam želimo obilico snega in dobro smuko!

Darilo za otroka – igrača iz lesa

Bi radi kupili darilo za otroka in dobro veste, da se bo ta najbolj razveselil prav igrače, ne želite pa mu podariti cenene, na Kitajskem izdelane igrače iz plastike? Potem naj bo darilo iz lesa.

Darilo iz lesa je odlična ideja

Sodobne igrače se od množične izdelave, kjer kakovost ni bila najbolj pomembna, ponovno vračajo k bolj kakovostnim, pristnim, poučnim, trpežnim. Čudovito darilo za otroka, ki se ga bodo razveselili tudi starši, je igračka iz lesa. Zakaj? Ker je les naraven in zdravju neškodljiv material, igrača je lahko izjemno domiselno oblikovana ali pa tudi povsem klasična, zagotovo pa bo tako vzdržljiva, da se bo otrok z njo zabaval več let. Za njim pa najverjetneje še kateri drugi.

Igrača iz lesa

Iz lesa so bile igrače že v starih časih, a takrat predvsem zato, ker si igrač iz dragih materialov (npr. porcelanaste lutke) ljudje niso mogli privoščiti, plastike, ki je trg z igračami izjemno pocenila, pa še ni bilo na voljo. Iz lesa pa je lahko igračo otroku izdelal skoraj vsak očka ali dedek. In to niso bile le preproste igrače. Pogosto so nastajale v domačih delavnicah tudi hiške za punčke in podobno.

Igrače iz lesa so se najbolj ohranile in prijele na področju konstrukcijskih igrač, ki so še danes odlično darilo za otroka. Od navadnih kock, s katerimi se zida stolpe in mostove, do zapletenih železnic, iz lesa sestavljenih avtomobilov, do specialnih lesenih konstrukcijskih igrač, iz katerih lahko tudi večji otroci sestavljajo arhitekturne bisere. Darilo za otroka iz lesa je tako lahko namenjeno vsem – od malčkov do šolarjev, saj so težavnostne stopnje zelo raznolike.

Kakšno darilo iz lesa izbrati?

Prisluhnite otrokovim željam, upoštevajte njegova zanimanja in hobije, prav tako pa ne pozabite na njegovo starost. Spol ni toliko v ospredju, kajti pri igri v prvih letih življenja ni diferenciacije. Tudi fantje radi nizajo kroglice na vrvice (in s tem razvijajo fino motoriko), prav tako pa tudi dekleta rada vozijo vlakce po lesenih železniških tirih. Poskrbite, da bo vrsta igrače otroku kar najbolj pisana na kožo, saj imajo nekateri otroci raje domišljijsko igro, drugi bolj uživajo v gibalnih aktivnostih, tretjim so pri srcu lesene družabne igre …

  • Aktivnostna kocka

Zagotovo se najde tudi leseno darilo za otroka za vse želje in vse interese, zato lahko na plastiko pozabite – ko se boste seznanili s pestrostjo naravnih igrač iz lesa, vam plastika ne bo več niti malo všeč. In to ni dobrodošlo zgolj zato, ker je les neprimerljivo bolj zdrav, temveč tudi zato, ker boste pomagali pri ohranjanju okolja. Vsi namreč vemo, da je proizvodnja plastike eden glavnih onesnaževalcev sodobnega sveta.

Taktični jopič za airsoft navdušenca

Ste se udeležili igre airsoft v sklopu »team building« aktivnosti v vašem podjetju? Vas je z njim seznanil prijatelj, ki je od nekdaj oboževal taktične, adrenalinske in fizično zahtevne aktivnosti? Ste se prvega airsoft spopada udeležili v sklopu kakšne fantovščine? Pravzaprav niti ni pomembno, kako in kje ste igro spoznali. Dejstvo je, da vas je navdušila in prevzela, zato ste se odločili, da ji namenite več časa.

Airsoft navdušenec

Popolna airsoft oprema.

Kaj to pomeni? Če se za airsoft odločite večkrat, boste gotovo želeli svojo lastno airsoft opremo, tako lastno airsoft puško ali pištolo, takoj za tem pa tudi svoj lastni taktični jopič. Zakaj? Ker je prav kakovosten jopič tisto, kar pravega airsoft navdušenca ločuje od občasnih igralcev.

Kaj ponuja spletna trgovina Airking?

Spletna trgovina AirkingPri nas je med ljubitelji airsofta kot zelo popularna trgovina, kjer je na voljo airsoft oprema, znana spletna prodajalna Airking, v kateri vam nudijo prav vse, kar potrebujete za boljšo igro: orožje, zaščitno oprema, dodatke … Trgovino vodijo pravi airsoft navdušenci, ki vedo, da potrebuješ pri resni igri tudi taktični jopič, s katerim poskrbiš, da imaš vedno pri sebi vse potrebščine, ne da bi ti bilo potrebno nositi nahrbtnik. Tako kot pravi vojaki, tudi airsoft borci v taktični jopič spravijo rezervno strelivo, poleg tega pa je dovolj prostora tudi za rezervne baterije, dodatno pištolo, kakšen prigrizek … Taktični jopič zagotavlja taktično prednost, in če žepe ter žepke dobro napolnite, lahko igra traja tudi zelo dolgo. Nobene potrebe torej ne bo, da z njo zaključite, dokler ne premagate prav vseh nasprotnikov.

Taktični jopič KAM-39

V prodajalni Airking vam je med drugim na voljo taktični jopič KAM-39, ki velja za vrhunskega po praktičnosti in kakovosti izdelave, dobavljiv pa je v črni, olivni, peščeni in maskirni barvi marincev. Taktični jopič lahko torej izberete tako, da se boste kar najbolj zlili z okoljem. V jopiču lahko nosite pištolo, baterije, strelivo in okvirje, radio in vse ostalo, kar vam omogoča prednost pri igri, hkrati pa ne ovira vaše mobilnosti.

Priprava na praznovanje rojstnega dne

Ste kdaj načrtovali praznovanje rojstnega dne za otroke in se zalotili, da večino časa razmišljate o hrani? Res je, tudi te na zabavi ne sme manjkati, a dobra hrana zagotovo ni bistvena. Veliko bolj pomembno je, da poskrbite za zabavo in druženje, ki sta nenazadnje razlog, da povabite goste.

Na kaj vse je potrebno pomisliti, ko se pripravljate na praznovanje rojstnega dne?

1. Komu bo zabava namenjena? Kadar praznujejo otroci, bo zabava precej drugačna kot v primeru, da praznujejo odrasli – ni pa nujno! Nekatera praznovanja so dejansko pisana na kožo vsem. Vsi se na primer radi zabavamo na pikniku ali na bowlingu, razlika je le v vrsti pijače in v uri, ko se praznovanje prične.

Bowling

Na bowlingu se lahko zabavajo prav vsi.

2. Kje boste praznovali? Nekateri se odločijo za praznovanje doma, saj je to pogosto še vedno najbolj poceni. Če imate ob hiši velik vrt, pa je druženje lahko primerno za vse generacije in tudi ni časovno omejeno – zavleče se lahko dolgo v noč. Kaj pa, če doma ne želite pospravljati po hiši in okoli nje tako pred praznovanjem rojstnega dne kot po njem? Razmislite lahko o najemu prostora za piknik, o restavraciji, različnih športnih objektih … V okolici Ljubljane je na primer mogoče najeti kar nekaj koč, dovolj je prostorov za najem za otroške zabave …

3. Kdo bo poskrbel za hrano in pijačo? Če praznujete doma, lahko najamete profesionalni catering ali pa se za pripravo jedi dogovorite v bližnji gostilni, s prijatelji in znanci. Zagotovo vam namreč ni v interesu, da bi vaše praznovanje rojstnega dne nazadnje pomenilo, da se drugi družijo, vi pa kuhate.

4. Potrebujete animacijo? Večinoma se za animacijo skrbi, kadar se organizira praznovanje rojstnih dni za otroke, vendar je tudi na praznovanjih za odrasle vedno prijetno, če za zabavno druženje poskrbi kakšen »zabavljač«. Imate kakšnega v sorodstvu ali boste najeli profesionalca, ki bo poskrbel za smeh s skeči, šalami, igrami?

Rojstnodnevna zabava

Naj bo rojstnodnevna zabava za otroke nekaj posebnega.

5. Če ne želite, da bodo gostje na rojstnem dnevu večinoma sedeli in kramljali, naj bo ta aktiven. Odločite se za praznovanje v okviru zanimive športne dejavnosti. Najemite bližnje nogometno igrišče, pojdite na paintball ali v sobo pobega, privoščite si bowling …

6. Kaj pa glasba? Tudi ta je na praznovanjih pomembna, tako za ustvarjanje dobrega vzdušja kot za ples. Z nekom od bližnjih se dogovorite, da bo skrbel za prijetne ritme, da se z iskanjem glasbe na računalniku ne boste ukvarjali sami.

7. Naj bo vaša zabava nekaj posebnega, da si bodo praznovanje rojstnega dne vsi dobro zapomnili. Kaj pravite, bi najeli profesionalnega barmana, ki bo mešal koktajle? Bi se dogovorili, da pride v živo nastopati kakšna glasbena skupina? Bi otroke presenetili tako, da vas obiščejo gasilci?

Možnosti za odlično rojstnodnevno zabavo je torej veliko, pomisliti pa je treba na vse elemente, ki zagotavljajo uspeh. Kadar se vam z njimi ne da ukvarjati in želite, da za vse poskrbijo drugi, pa se zanesite na profesionalce. Podjetij, ki se ukvarjajo z organizacijo takšnih in drugačnih zabav – tako za otroke kot za odrasle, je pri nas kar nekaj, pa tudi tista, ki skrbijo za druženje ob športu, vam lahko ponudijo marsikaj.

Namig: pokukajte na spletno stran www.bowling-spider.si in preverite, kako se lahko sredi Ljubljane zabavate pri njih. Samo termin morate rezervirati, vse ostalo pa je njihova skrb.

Kdo pa še igra družabne igre?

Kje so tisti časi, ko smo zvečer sedeli pred edino nanizanko na edinem programu, in potem, ko se je končala, smo odigrali partijo kart. Remi ali kaj podobnega, ko smo bili manjši pa na primer Črnega Petra. Oh, in ne smemo pozabiti na Monopoly!

Monopoly

Le kdo ni igral priljubljene namizne igre Monopoly?

To je bila takrat igra vseh iger – no, v resnici kaj dosti drugih praktično ni bilo. Danes pa je družabnih iger že toliko, da se je v trgovinah zares težko odločiti, katero vzeti.

Katere družabne igre so primerne?

Najprej se je potrebno odločiti na podlagi dogodka, ko mislite to igro igrati. Jo boste igrali le enkrat v družbi s prijatelji, morda večkrat, ponavljali večere igranja, se ob igri družili in zabavali? V prvem primeru je skoraj vseeno za kakšno igro gre, pravzaprav je najbolj pomembno to, da se odločite za takšno, kjer so pravila enostavna, da se bodo lahko vsi hitro vključili v igro, se zabavali in imeli možnost za uspeh. V drugem primeru, ko se nameravate srečati večkrat, je lahko igra zahtevnejša. V tem primeru si prvič natančno preberite navodila ali možne variacije. Potem, če vam bo igra všeč in se boste srečali ob njej večkrat, razmislite tudi o tem, da si kupite nadgradnje, tako imenovane razširitvene pakete. Nimajo jih vse igre, veliko pa že.

Naseljenci otoka Catan

Ena od iger z mnogimi razširitvami je Naseljenci otoka Catan.

Ne smete pozabiti niti na otroke. Nekatere igre so jim pisane na kožo. Sem ter tja premikajo majcene pujske, avtomobilčke, viteze in princeske. Mečejo kocko in čeprav mogoče še ne znajo šteti in ne vedo natančno kaj bi bilo najbolj storiti, se lahko ob takšni igri neizmerno zabavajo.

Družabne igre družijo

Popestrite si večere v družbi prijateljev. Medtem ko otroci ropotajo po sobi ali gledajo risanke, si lahko sami privoščite dve ali tri ure igranja. Otroci se bodo navadili samostojnosti, vi pa boste s prijatelji spet počeli, kar ste počeli že nekoč – le da ne v gostilnah. Kavico lahko skuhate tudi doma, postrežete z domačim pecivom ali odlično sadno solato, ki ste jo še lepo okrasili, in prijeten večer se lahko prične.

Družabna igra

S pomočjo družabne igre znova okrepite prijateljske vezi.

Namesto da se umaknete v samoto svojega doma, si lahko privoščite družabne večere, ki vam bodo ostali dolgo v lepem spominu in bodo uspešno krepili morda kdaj tudi zapostavljene prijateljske vezi. Družabne igre so gotovo veliko cenejše, kot je preživljanje enega samega večera v kakšni gostilni, da ne govorimo o tem, da bi šli nekam z družbo na večerjo. Ostanejo pa vam za vedno, saj so večinoma tako kakovostno narejene, da se zlepa ne bodo izrabile.