Snowboarding je osvobajajoča in adrenalinska zimska dejavnost, ki ponuja neskončno zabave na belih strminah. Vendar pa ključ do nepozabnih izkušenj v tem športu tiči predvsem v ustrezni izbiri snowboarda. Nakup deske ni samo finančna investicija, temveč tudi ključni dejavnik, ki vpliva na smučarsko doživetje.

Ne glede na to, ali ste popoln začetnik, ki si želi z desko na prvo vožnjo po snegu, ali pa ste izkušen deskar, ki išče nadgradnjo svoje opreme, boste v nadaljevanju izvedeli, kako se lotiti nakupa snowboarda. Razkrili bomo ključne nasvete, ki vam bodo pomagali najti popolno desko, s katero boste izpolnili svoje želje in si omogočili uživanje na snegu v polni meri.

Ko boste seznanjeni z nasveti za izbiro prave snowboard deske, ne spreglejte izjemne ponudbe snowboardov priznanih blagovnih znamk (Salomon, K2, Burton, Arbor, Furberg, Ride) v specializirani športni trgovini Extreme Vital. Vse modele lahko preverite tudi v njihovi spletni trgovini – s klikom na spodnjo povezavo.

1. Izbira prave trdote deske

Trdota snowboarda je ena tistih lastnosti, ki vplivajo na izkušnjo na snegu. Izbor ustrezne trdote je odvisen od vašega stila deskanja, izkušenj in preferenc. Mehkejše deske dopuščajo več napak in so primernejše za začetnike, saj omogočajo enostavno učenje osnovnih spretnosti in boljše obvladovanje mehkega snega. Poleg tega so odlične za vožnjo v parku in izvajanje trikov.

Snowboard Salomon Highpath (2024)
All mountain snowboard Salomon Highpath (2024) — Extremevital.com

Po drugi strani pa trše deske nudijo večjo stabilnost pri visokih hitrostih in boljši nadzor v zahtevnih razmerah. Izkušeni deskarji, ki se podajajo na hitre spuste ali vožnjo po trdem snegu, bodo cenili trše deske za boljši oprijem in odzivnost.

Pomembno je, da izberete trdoto, ki ustreza vašemu stilu deskanja in terenu, na katerem se najpogosteje vozite. Pred nakupom snowboarda je pametno preizkusiti različne trdote, da boste našli tisto, ki najbolje izpolnjuje vaše želje in vam omogoča uživanje v vožnji po snegu.

2. Izbira ustrezne dolžine deske

Dolžina snowboarda vpliva na stabilnost, nadzor in hitrost na snegu. Pravilna dolžina je odvisna od več dejavnikov, vključno z vašo višino, težo, stilom deskanja in izkušnjami. Krajši snowboardi so enostavnejši za manevriranje, kar jih dela idealne za začetnike in vožnjo v parku, kjer so potrebne hitre spremembe smeri. Daljši snowboardi pa ponujajo večjo stabilnost pri visokih hitrostih in večji vzgib za vožnjo po odprtih terenih in večjih strminah.

Snowboard K2 Geometric (2023)
Freestyle snowboard K2 Geometric (2023) — Extremevital.com

Izkušeni deskarji običajno izbirajo daljše deske za več nadzora in hitrosti, medtem ko se začetniki pogosto odločajo za krajše deske. Najboljši nasvet pri izbiri dolžine snowboarda je, da se posvetujete s strokovnjaki v specializirani trgovini in preizkusite različne dolžine, da najdete tisto, ki vam bo najbolj ustrezala. Pravilna dolžina deske vam bo omogočila boljše obvladovanje na snegu in večji užitek v deskanju.

3. Oblika in profil deske

Izbira pravilne oblike in profila deske je odvisna od vašega deskarskega stila in tega, na katerih terenih najpogosteje deskate. Pred nakupom je pametno preizkusiti različne kombinacije, da najdete tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

  • Camber profil ima ukrivljeno sredino, kar pomeni, da so robovi deske dvignjeni od snežne podlage. To omogoča boljši oprijem robov, večjo odzivnost in večjo hitrost. Te deske so odlične za vožnjo po trdem snegu.
  • Rocker profil ima ravno sredino ali pa je le-ta celo obrnjena navzgor, kar omogoča lažje obračanje in boljšo plovnost v mehkem snegu. Rocker deske so dobre za začetnike in vožnjo v globokem snegu.
  • Flat profil ponuja kompromis med camber in rocker profilom. Flat snowboard je bolj stabilen kot rocker, vendar manj odziven kot camber. Primeren je za raznoliko deskanje na različnih terenih.

4. Začrtajte finančni okvir

Finančni okvir je pomemben dejavnik pri nakupu snowboarda, saj vpliva na končno odločitev in izbiro deske. Različni snowboardi se gibljejo v različnih cenovnih razredih, zato je ključno, da določite svoj finančni okvir že pred začetkom iskanja. To vam bo pomagalo omejiti izbiro na modele, ki so v vašem cenovnem razredu.

Ženski snowboard Salomon Oh Yeah (2024)
Ženski freestyle snowboard Salomon Oh Yeah (2024) — Extremevital.com

Poleg same cene snowboarda morate upoštevati tudi druge stroške, kamor sodijo snowboard čevlji, vezi, zaščitna oprema in vzdrževanje opreme. Pomembno je, da se odločite za kakovostno desko, ki bo ustrezala vašim potrebam, vendar pa ne pretiravajte s porabo, če nimate namena deskati na visoki, profesionalni ravni.

5. Preizkus snowboarda

Vsak snowboard ima svoje lastnosti, ki vplivajo na vožnjo, in se razlikujejo glede na obliko, trdoto, profil in druge dejavnike. Zato je priporočljivo, da pred nakupom poskusite različne modele, da bi lahko ocenili, kateri ustreza vašemu stilu deskanja in željam. Veliko trgovin s športno opremo v Sloveniji ponuja možnost izposoje snowboarda, kar je odlična priložnost za preizkus več modelov na smučišču.

Otroški snowboard Ride Lowride (2023)
Otroški snowboard Ride Lowride (2023) + vezi Micro JR — Extremevital.com

Poleg tega imate tam navadno možnost svetovanja s strani usposobljenih strokovnjakov, ki vam bodo pomagali izbrati pravi snowboard. Prav tako številna smučišča ponujajo storitve izposoje snowboardov, kar omogoča, da svoj izbor preizkusite neposredno na snegu. Na ta način lahko bolje razumete, kako se določena deska obnaša na smučišču, in se prepričate, ali ustreza vašim pričakovanjem, preden se odločite za nakup.