Ni vam treba ekstremno deskati na snegu, da bi cenili čelado. Le-to je potrebno nositi prav na vsaki vožnji, pa naj bo to s kolesom, smučmi ali snowboardom. Vsi smučarji, deskarji in kolesarji lahko uživajo v prednostih in toplini, ki jo zagotavlja čelada, pomembno je le, da si izberete pravo zase.

Ob nošenju čelade ne pozabite, da je dragocena, vendar ne nepremagljiva, in da je vsaka zaščita, ki jo lahko nudi, omejena, zato bodite odgovorni. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj smernic za nakup optimalne snowboard čelade.

Sestavni deli čelade za deskanje na snegu

Tako kot se tekaški čevlji razlikujejo od pohodniških čevljev, se čelade za smučanje razlikujejo od kolesarskih ali deskarskih čelad. Imajo posebne lastnosti, kot so pokritost ušes, podloge, ki odvajajo vlago, in so iz materialov, ki so bolj občutljivi na temperaturo.

Snowboard čelada Poc Fornix MIPS
Moška snowboard čelada Poc Fornix MIPS — Extremevital.com

Lupina ali zunanji sloj čelade je toga površina (običajno iz visoko odporne plastike ABS), ki glavo ščiti pred ostrimi predmeti, udarci in odrgninami. Prav tako pomaga razporediti energijo udarca na večji del čelade med padcem Notranja podloga je običajno izdelana iz EPS (ekspandiranega polistirena), materiala, ki je videti kot stiropor. Zasnovana je tako, da absorbira udarce. Pri močnem padcu se lahko pena za podlogo stisne, kar lahko opazite ali pa tudi ne. Čelado je treba po hudem padcu vedno zamenjati.

Konstrukcija čelade za deskanje na snegu

Čelade, izdelane v kalupu: te so izdelane tako, da se ogrodje in pena, ki absorbira udarce, pritrdita v enem samem postopku kalupiranja. So elegantne in veliko lažje od čelad, izdelanih z brizganjem.

Ženska snowboard čelada Poc Obex MIPS
Ženska snowboard čelada Poc Obex MIPS — Extremevital.com

Čelade, izdelane z brizganjem: Pri teh je pena EPS pritrjena na ločeno lupino, ki je običajno izdelana iz visoko odporne plastike ABS. Te čelade so v primerjavi s čeladami, izdelanimi z brizganjem, bolj vzdržljive pri vsakodnevnih udarcih in padcih. Nekatere imajo snemljive ušesne blazinice in podloge za nastavitev toplote.

Velikost in prileganje deskarske čelade

Če je mogoče, čelade pomerite v trgovini s smučarsko in deskarsko opremo, da najdete tisto, ki vam bo najbolj ustrezala. Čelada se mora udobno prilegati in pravilno sedeti na glavi za najboljšo zaščito. Nasvet: v trgovino vzemite s seboj smučarska očala in jih pomerite skupaj s čelado.

  • Izmerite velikost glave: Snowboard čelado lahko izberete tako, da si izmerite velikost glave, če pa ste v trgovini, jo lahko tudi pomerite. Če uporabljate merilni trak, ga namestite tik nad ušesa in približno 1 cm nad obrvi. Merite okoli največjega dela glave (pri tem naj bo trak postavljen vodoravno), da določite obseg glave. Na embalaži čelade si oglejte tabelo in poiščite najboljšo velikost.
Otroška snowboard čelada Poc POCito Obex MIPS
Otroška snowboard čelada Poc POCito Obex MIPS — Extremevital.com
  • Preverjanje prileganja: Dobra čelada se mora dobro prilegati, vendar ne sme biti tesna. Če se čelada lahko ziblje naprej in nazaj, je prileganje preohlapno. Z glavo stresajte z ene strani na drugo. Če se čelada premika, poskusite z manjšo velikostjo ali prilagodite mehanizem za nastavitev velikosti. Potisnite sprednji in zadnji rob čelade navzgor. Če se premika, zategnite trakove. Med vrhom očal in čelado ne sme biti vrzeli. Prepričajte se, da se čelada tesno prilega vrhu očal, vendar ne tako nizko, da bi ovirala vid ali pritiskala očala navzdol. Čelada mora biti spredaj nameščena dovolj nizko, da ščiti vaše čelo. Njen sprednji rob mora biti raven in ne sme biti več kot 1 cm nad obrvmi.
  • Podbradni trak oz. zaponka: Čelada za deskanje mora biti s trakom pritrjena pod brado, da se zmanjša možnost, da bi se ob udarcu odtrgala. Trak se mora tesno prilegati, vendar mora biti dovolj ohlapen, da lahko žvečite hrano brez občutka zadušitve ali stiskanja. Pred vožnjo vedno pozorno pritrdite trak.