Bi radi kupili darilo za otroka in dobro veste, da se bo ta najbolj razveselil prav igrače, ne želite pa mu podariti cenene, na Kitajskem izdelane igrače iz plastike? Potem naj bo darilo iz lesa.

Darilo iz lesa je odlična ideja

Sodobne igrače se od množične izdelave, kjer kakovost ni bila najbolj pomembna, ponovno vračajo k bolj kakovostnim, pristnim, poučnim, trpežnim. Čudovito darilo za otroka, ki se ga bodo razveselili tudi starši, je igračka iz lesa. Zakaj? Ker je les naraven in zdravju neškodljiv material, igrača je lahko izjemno domiselno oblikovana ali pa tudi povsem klasična, zagotovo pa bo tako vzdržljiva, da se bo otrok z njo zabaval več let. Za njim pa najverjetneje še kateri drugi.

Igrača iz lesa

Iz lesa so bile igrače že v starih časih, a takrat predvsem zato, ker si igrač iz dragih materialov (npr. porcelanaste lutke) ljudje niso mogli privoščiti, plastike, ki je trg z igračami izjemno pocenila, pa še ni bilo na voljo. Iz lesa pa je lahko igračo otroku izdelal skoraj vsak očka ali dedek. In to niso bile le preproste igrače. Pogosto so nastajale v domačih delavnicah tudi hiške za punčke in podobno.

Igrače iz lesa so se najbolj ohranile in prijele na področju konstrukcijskih igrač, ki so še danes odlično darilo za otroka. Od navadnih kock, s katerimi se zida stolpe in mostove, do zapletenih železnic, iz lesa sestavljenih avtomobilov, do specialnih lesenih konstrukcijskih igrač, iz katerih lahko tudi večji otroci sestavljajo arhitekturne bisere. Darilo za otroka iz lesa je tako lahko namenjeno vsem – od malčkov do šolarjev, saj so težavnostne stopnje zelo raznolike.

Kakšno darilo iz lesa izbrati?

Prisluhnite otrokovim željam, upoštevajte njegova zanimanja in hobije, prav tako pa ne pozabite na njegovo starost. Spol ni toliko v ospredju, kajti pri igri v prvih letih življenja ni diferenciacije. Tudi fantje radi nizajo kroglice na vrvice (in s tem razvijajo fino motoriko), prav tako pa tudi dekleta rada vozijo vlakce po lesenih železniških tirih. Poskrbite, da bo vrsta igrače otroku kar najbolj pisana na kožo, saj imajo nekateri otroci raje domišljijsko igro, drugi bolj uživajo v gibalnih aktivnostih, tretjim so pri srcu lesene družabne igre …

  • Aktivnostna kocka

Zagotovo se najde tudi leseno darilo za otroka za vse želje in vse interese, zato lahko na plastiko pozabite – ko se boste seznanili s pestrostjo naravnih igrač iz lesa, vam plastika ne bo več niti malo všeč. In to ni dobrodošlo zgolj zato, ker je les neprimerljivo bolj zdrav, temveč tudi zato, ker boste pomagali pri ohranjanju okolja. Vsi namreč vemo, da je proizvodnja plastike eden glavnih onesnaževalcev sodobnega sveta.