Znaki, da je prišel čas za menjavo verige, so včasih precej očitni. V kolikor ste med čiščenjem opazili, da je med posameznimi členi verige več prostora, kot ga je bilo na začetku, posamezni členi se ne gibajo več tako tekoče kot včasih, gumice z oznako X ali O pa so natrgane ali celo manjkajo, je napočil čas za menjavo verige. Če se je veriga pretirano raztegnila in je ne morete več pravilno zategniti, je nujno, da jo zamenjate.

Menjava verige za motor

Pred menjavo verige za motor se morate dodobra prepričati, ali so deli med seboj kompatibilni in jih boste lahko zamenjali sami ali potrebujete strokovnjaka. Redni servis preprečuje možnost prometnih nesreč in poškodb ne samo motorja, temveč tudi vas in vaših sopotnikov.

Menjava verige za motor
Ali veste, kdaj je potrebna menjava verige za motor?

Težko je določiti, kdaj točno naj bi posameznik zamenjal verigo, saj lahko nekdo na podobnem motornem kolesu naredi 20.000 km, medtem ko nekdo drug uspe narediti 50.000 km pred menjavo verige. Obrabo zobnikov in verige morate redno spremljati. Najbolje je, da se sami prepričate tudi o posameznih znamkah rezervnih delov in o časovnem razponu med posameznimi servisi. Vsi modeli nimajo enakega časovnega intervala za servis.

Moramo resnično istočasno menjati verigo in zobnike?

ZobnikiVerige za motor lahko kupite ločeno ali pa v kompletu s sprednjimi in zadnjimi zobniki. Veriga se z vsakim prevoženim kilometrom daljša, medtem ko se zobniki obrabijo in spremenijo obliko. Nameščanje nove verige na poškodovane zobnike se vam ne bo obrestovalo, saj se bo veriga na ta način zelo hitro uničila. Priporočljivo je, da oboje menjate istočasno, saj boste tako poskrbeli za maksimalno in brezhibno delovanje motorja.

Izbira znamke rezervnih delov

Pri menjavi verige za motor lahko izbirate med različnimi originalnimi in neoriginalnimi deli ter med mnogimi različicami. Najprimernejšo verigo boste najlažje našli na podlagi pogovora s trgovcem motornih vozil in rezervnih delov. V kolikor sami niste dovolj vešči za menjavo zobnikov in verige, je bolje, da delo prepustite strokovnjakom.