Katere vrste gorskih koles poznamo?

Gorsko kolo je zagotovo ena najpriljubljenejših izbir vseh tistih rekreativcev, ki želijo sesti na kolo in z njim osvojiti kakšno vzpetino, se pognati v naravo ali po neravnih gozdnih poteh. Večje število prestav poskrbi za to, da je v vsakem trenutku možno izbrati optimalno težavnost vožnje, vzmetenje pa poskrbi za udobnejše premagovanje neravnin na poti in ob hitrejši vožnji navzdol.

Ampak če ste mislili, da obstaja le ena vrsta gorskega kolesa, potem ste se motili. Gorska kolesa lahko razdelimo vsaj na hardtail, full suspension, all mountain in downhill. V naslednjih vrsticah pa nekaj več o naštetih vrstah gorskih koles.

1. Hardtail gorska kolesa

Hardtail že v samem nazivu pove, da gre za nekaj bolj trdega. In dejansko gre pri gorskih kolesih vrste hardtail za nekoliko tršo obliko kolesa, ki je z vzmetmi opremljena samo na sprednjih vilicah. Prednjevzmeteno gorsko kolo omogoča lažjo vožnjo v hrib, a se precej dobro znajde tudi pri spustu z le tega.

Hardtail gorsko kolo Scott Roxter 26

Hardtail otroško kolo Scott Roxter 26 (Extreme Vital)

Hardtail gorska kolesa so najpogostejša izbira ljubiteljev gorskega kolesarstva in za svojo ceno ponujajo več kot dovolj. Gre za cenovno nekoliko dostopnejša kolesa, ki hkrati potrebujejo tudi nekaj manj vzdrževanja.

2. Full suspension gorska kolesa

Ponovno je praktično vse povedano že v imenu. Gorska kolesa full suspension imajo blažilce na sprednjih vilicah kot tudi na zadnjemu delu kolesa.

Full suspension gorsko kolo Scott Spark 920

Full suspension kolo Scott Spark 920 (Extreme Vital)

Vožnja s to vrsto gorskih koles je precej bolj udobna, kot je to v primeru trše različice hardtail, najbolje pa se znajdejo na gorskih dirkah ali v olimpijskem krosu.

3. All mountain gorska kolesa

Pri all mountain vrsti gorskega kolesa gre v resnici za neke vrste hibrid prej opisanih modelov. Gre dejansko za najbolj univerzalno različico gorskih koles.

All mountain kolo Giant Trance 3

All mountain kolo Giant Trance 3 (Extreme Vital)

All mountain kolo se dobro znajde tako pri vožnji v hrib kot pri spustu v dolino. Če si boste želeli daljših kolesarskih izletov v naravo, bo za ta vrsta kolesa za vas vsekakor prava.

4. Downhill gorska kolesa

V slednjem primeru gre za vrsto gorskega kolesa, ki je namenjeno adrenalinskim doživetjem in noremu spustu s hriba v dolino. V zadnjih letih je downhill kolesarstvo postalo izjemno popularno tudi pri nas. Kar nekaj urejenih prog je na voljo širom Slovenije, najbolje obiskane pa so tiste, ki pozimi nudijo veselje smučarjem, poleti pa razveseljujejo gorske kolesarje.

Downhill kolo Specialized Demo 8 650b

Downhill kolo Specialized Demo 8 650b (Extreme Vital)

Pa omenimo še eno vrsto gorskih koles, ki ga doslej nismo. Če ste ljubitelj akrobatike, izvajanja različnih trikov in skokov, bo za vas verjetno najbolj primerno gorsko kolo vrste dirt. Najhitreje boste takšno kolo ločili od ostalih že ob pogledu na okvir kolesa, ki je dosti manjši od drugih.

Upamo in verjamemo, da bo sedaj izbira pravega gorskega kolesa za vas lažja. Pa veliko užitkov!