Če igrate violino, zagotovo veste, da je velikost violine izredno pomembna, saj v veliki meri vpliva na udobnost igranja. V kolikor pa ste se šele odločili začeti igrati violino oziroma samo iščete pravo violino za svojega otroka, sorodnika ali prijatelja, morate poznati nekaj osnov, povezanih z izbiro ustrezne velikosti violine. Vse potrebno za izbiro prave boste izvedeli v nadaljevanju prispevka.

Različne velikosti violin

Velikost je pri izbiri violine izjemno pomembna. Še posebej je pomembna pri mlajših otrocih, ki se šele učijo osnov igranja na violino. V svetu glasbe poznamo več velikosti violin, med katerimi je zagotovo tudi takšna, ki vam bo povsem ustrezala.

Obstaja kar sedem standardnih mer. Poleg velikosti pa so dopisane še dolžine violin, ki vam pomagajo izbrati pravo velikost.

  • 4/4 velikost violine – 54 cm
  • 3/4 velikost violine – 52 cm
  • 1/2 velikost violine – 48,5 cm
  • 1/4 velikost violine – 44 cm
  • 1/8 velikost violine – 38,5 cm
  • 1/10 velikost violine – 38 cm
  • 1/16 velikost violine – 33,5 cm ali manj

To so standardne velikosti, seveda pa obstajajo tudi določene prilagoditve, vendar so redkejše. Boljše prilagoditve so namenjene profesionalnim violinistom in vsekakor niso ravno potrebne in tudi cenovno ugodne za začetnike. Verjetno si na tej točki postavljate vprašanje, kako pa vem, katera je prava velikost zame od zgoraj naštetih.

To je popolnoma preprosto. Postavite merilni trak pod brado in ga raztegnite vse do sredine dlani, pravokotno iztegnjene roke. Tako boste dobili pravšnjo mero za svojo violino. Seveda lahko to storite tudi brez merjenja in violino v glasbeni trgovini preprosto preizkusite; v kolikor vaša roka popolnoma zaobjame glavo violine, je to pravilna velikost za vas.

Violine so dokaj majhni inštrumenti, zato nekateri otroci večje rasti že pri desetih ali enajstih letih posežejo po največji violini, saj imajo dovolj dolge roke, da lahko igrajo nanjo.

Izbira ustrezne velikosti violine za otroka

Mejenje in iskanje prave violine je pomembno predvsem na začetku glasbene poti, saj se učenje violine običajno prične že zgodaj v otroštvu. Tam pa so mere in dolžina rok še kako zelo pomembne, da lahko otrok kar najbolj udobno zaigra na glasbilo. Zaradi tega je pomembno, da ima otrok dovolj veliko violino.

Na tej točki pa se verjetno sprašujete tudi, kaj storiti, če je vaš otrok ravno med dvema merama violin. Zavedati se morate, da bo otrok verjetno hitro zrastel in bo prerastel manjšo violino. Hkrati pa morate vedeti tudi, da v kolikor bo violina vašemu otroku prevelika, lahko to negativno vpliva na njegovo igranje, saj ne bo mogel doseči vseh tonov z iztegnjeno levo roko. V tej situaciji se je najpametneje posvetovati z učiteljem glasbe ali pa za nasvet povprašati strokovnjaka v glasbeni trgovini.