Bobni so glasbeni inštrument, na katerega igra bobnar. So ekstravagantno glasbilo, saj ne omogočajo igranja klasičnih melodij oziroma lestvic. A čeprav z bobni ne moremo zaigrati melodije, so v svetu glasbe vseeno nepogrešljivi.

Bobni spadajo med tolkala, še bolj strokovno pa lahko rečemo, da sodijo med membranofona glasbila. Med najbolj pogosto iskanimi elektronskimi bobni so zagotovo elektronski bobni Yamaha, ki so pri nas na voljo v trgovini z glasbeno opremo Symphony.

Elektronski bobni Yamaha

Ponavadi nikoli ne igramo na en sam boben, ampak se elektronski bobni med seboj povezujejo v set ali baterijo. Bobni so zelo enostavni za sestavo. Tako je osnovni set sestavljen iz malega bobna, določenega števila prehodnih bobnov, velikega bobna in činel. Vsak od teh bobnov ima svoj značilen angleški izraz, po katerem je poznan. Tako se mali boben imenuje snare boben, manjši prehodni boben je tom tom, večji prehodni boben floor tom in veliki boben bas boben.

Na elektronske bobne igramo s palicami ali z rokami. Izjema je veliki boben, ki se ne igra s palicami, temveč s pedalom.

Elektronski bobni in njihove prednosti

Če pri igranju na elektronske bobne vključite tudi slušalke, vašega igranja ne bo nihče slišal. Zaradi tega so takšni elektronski bobni primerni za ljudi, ki živijo v blokih ali v takšnih domovih, kjer bi njihovo igranje motilo ostale prebivalce. Poleg tega slušalke zagotavljajo tudi določen monitoring.

Ostale prednosti elektronskih bobnov pa so naslednje:

  • Celoten komplet elektronskih bobnov zavzame manj prostora, po potrebi se bobni lahko tudi zložijo. Tako so idealni za ljudi, ki nimajo na voljo veliko prostora.
  • Večina elektronskih bobnov ima že predhodno vgrajene metronome in pesmi, zraven katerih lahko igrate. Ponujajo torej dober zagon za vadbo.
  • Dražji kompleti elektronskih bobnov imajo tudi podobno realističen zvok kot akustični bobni.
  • Elektronske bobne odlikuje tudi možnost snemanja in nasnemavanja igranja ali priklop na Hi-Fi stereo sistem.
  • Opna na akustičnem bobnu je ponavadi iz plastike. Ima svoj kovinski okvir, ki se ga namesti med boben in kovinski obroč bobna, nato pa se z zategovanjem vijakov doseže želeni ton. Ker opne sčasoma zgubijo svojo prožnost, jih je potrebno redno menjavati. Tega pri elektronskih bobnih ni potrebno početi.

Pomanjkljivosti električnih bobnov

Električni bobni v večini primerov ne zvenijo tako kot akustični bobni in to je njihova največja pomanjkljivost. Seveda tudi tu svojo vlogo igra denar. Cenejši elektronski bobni bodo tako zveneli zelo ponarejeno, medtem ko bodo dražji seti, kot smo že omenili, imeli zvok podoben pravim akustičnim bobnom.

Ali bobnanje veseli tudi vas? Naročite si svoj set elektronskih bobnov in pričnite z vajami in igranjem!