Del fizikalne terapije pri zdravljenju ortopedskih težav je tudi pulzna elektromagnetna terapija, ki jo poznamo tudi pod imenom magnetoterapija.

V bolnišnicah in javnih ter zasebnih zdravstvenih ustanovah se najpogosteje uporablja za zdravljenje zlomov in pri športnih poškodbah, sicer pa ugodno vpliva tudi na odpravljanje bolečin, na imunski sistem in potek degenerativnih bolezni, kot so artritis, revma in osteoporoza.

Kdaj naj se uporablja magnetna blazina?

Ker magnetoterapija deluje pozitivno na celotno telo, saj pulzirajoča elektromagnetna polja pomagajo pri regeneraciji celic, vam za uporabo ni treba čakati do takrat, ko imate že resnejšo obliko bolezni ali ko pride do poškodbe.

Magnetoterapija
Z magnetoterapijo lahko zdravimo različne zdravstvene težave.

Magnetna blazina se lahko uporablja tudi preventivno, za kar se pogosto odločajo športniki, prav tako pa tudi ljudje, pri katerih so posamezne bolezni že del družinske anamneze. Da je vpliv magnetnega polja na telo blagodejen, je dobro znano, zato lahko uporaba kot »previdnostni ukrep« zgolj koristi in vam pomaga do višje ravni energije, boljšega počutja ter tudi boljšega imunskega sistema.

Ker magnetoterapija izboljša metabolne procese in skrbi za boljšo prekrvavljenost tkiv ter tudi za izboljšano in hitrejše izločanje toksinov, je lahko magnetna blazina pripomoček, ki ga za ohranjanje zdravega telesa uporabljamo vsak dan, z njo pa si pomagamo celo pri razstrupljanju in izgubi odvečnih kilogramov – nenazadnje vsi vemo, da pospešitev delovanja telesa in njegovo čiščenje vplivata tudi na našo postavo.

Magnetna blazina Magus
Magnetna blazina Magus je primerna tudi za preventivno uporabo.

Da je magnetna blazina za pulzno elektromagnetno terapijo več kot koristna, pa večina ljudi sicer pomisli šele takrat, ko se že pričnejo težave. Zanjo se odločijo tisti, pri katerih se pričnejo pojavljati bolečine v hrbtenici in bolečine v sklepih, pogosta je uporaba pri ženskah v menopavzi, ko je treba še toliko bolj poskrbeti za preprečevanje osteoporoze, prav tako pa je nujna za hitrejše okrevanje po poškodbah ali operacijah.

Magnetna blazina se kot terapija po poškodbi odlično izkaže tako pri zlomih, ki se zaradi nje veliko hitreje zacelijo, uporabljamo pa jo lahko že takrat, ko imamo še nameščen mavec (in fizioterapija še ni mogoča), prav tako pa si z njo zagotovimo hitrejšo ozdravitev poškodbe mišic.

Vsekakor se priporoča, da se prične magnetna blazina uporabljati ob prvih simptomih in težavah.

Zakaj naj se magnetna blazina uporablja tudi doma?

Elektromagnetna blazinaPri marsikateri zdravstveni težavi nam ni potrebno obiskati zdravnika, zato je uporaba blazine najboljša kar doma, za namen preventive pa drugače tudi ne gre. Kadar je magnetoterapija nujna ob hospitalizaciji, pa vam bodo tudi zdravniki povedali, da je priporočljivo z njo nadaljevati tudi po odpustitvi z oddelka.

Žal je tako, da vseh prednosti pulzne magnetne terapije v bolnišnici ni mogoče izkoristiti, saj naj bi celovita terapija prizadetega dela trajala tudi 5 tednov, tako dolgo pa v bolnišnični postelji ne ostanemo.