Vsi pogosto poslušamo o tem, da so maščobe škodljive, vendar pa je, kadar je govora o omega 3 maščobnih kislinah, situacija popolnoma drugačna. To je edina vrsta maščob, ki jih človeško telo ne more proizvesti samo, zato jih je potrebno dobiti s hrano ali prehranskimi dodatki, kot so omega 3 kapsule.

Omega 3 maščobne kisline (kapsule)

V nadaljevanju si preberite, zakaj je redno uživanje omega 3 mašobnih kislin nujno in katera živila so z njimi bogata. Nato pa smo zapisali še nekaj o kapsulah, ki veljajo za bogat vir omega 3 maščob.

Zakaj so omega 3 maščobne kisline tako pomembne?

Omega 3 maščobne kisline so esencialne maščobe, kar pomeni, da so bistvenega pomena za normalno delovanje človekovega organizma. Hkrati vplivajo tudi na nekatere življenjsko pomembne procese v našem telesu.

Zaradi svojih pozitivnih učinkov omega 3 maščobe dokazano pomagajo pri preprečevanju bolezni srca in možganski kapi. Te maščobne kisline bistveno pripomorejo k enakomernejšemu srčnemu utripu in temu posledično znižujejo krvni tlak in srčni utrip ter izboljšajo delovanje krvnih žil.

Katera živila so bogat vir omega 3 maščobnih kislin?

Če redno, vsaj enkrat tedensko, uživate mastne sladkovodne ali morske ribe (npr. tun, losos, skuša, sardele), se vam za pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin ni potrebno bati. Ker pa velik del prebivalstva ne uživa svežih rib dovolj pogosto, lahko zelo hitro pride do njihovega pomanjkanja.

Skuša

Dejstvo je, da je zgolj s hrano težko zadovoljiti potrebe telesa po omega 3 maščobnih kislinah, zato so različna prehranska dopolnila z omega 3 maščobnimi kislinami zelo dobrodošla. Še posebej dobrodošla so ljudem, ki se spopadajo z boleznimi srca in ožilja.

Omega 3 kapsule – eno od najbolj iskanih prehranskih dopolnil

Na slovenskem tržišču je na voljo veliko različnih prehranskih dopolnil z omega 3 maščobnimi kislinami, med katerimi so omega 3 kapsule med najbolj iskanimi. Takšne kapsule so bogat vir omega 3 maščobnih kislin, hkrati pa zabrišejo okus po ribah ali ribjem olju.

Večina kapsul omega 3 vsebuje dovolj veliko dnevno količino maščobnih kislin, ki je potrebna za normalno delovanje srca, možganov in ohranjanje vida.

Katere omega 3 kapsule izbrati?

Če se uvrščate med ljudi, ki tedensko zaužijejo premajhno količino rib, so omega 3 kapsule zagotovo najprimernejši dodatek. Najboljše omega kapsule vsebujejo v eni kapsuli dovolj veliko količino maščobnih kislin EPA (eikozapentaenojska kislina) in DHA (dokozaheksaenojska kislina), s čimer boste zadostili priporočljivi dnevni količini.

Kapsule NatureVibe Complete Vegan Omega 3NatureVibe Complete Vegan Omega 3 kapsule, ki vsebujejo rastlinske morske alge, vzgojene v kontroliranem in neonesnaženem okolju, so primerne tudi za vegane in vegetarijance, ki se spopadajo s povečanim tveganjem za resnejše srčno žilne bolezni.

Zelo dobra alternativa klasičnim omega 3 ribjim oljem pa je tudi vegansko omega 3 olje, ki je prav tako pridobljeno iz gojenih morskih alg in chia olja. Tudi z njim boste zadovoljili dnevne potrebe po omega 3 maščobnih kislinah.

Če iščete kakovostne omega 3 kapsule, vam svetujemo, da preverite spletno trgovino NutriHolis – celostni center zdravja, in si v njej oglejte še mnogo drugih izdelkov, ki vam bodo pomagali do boljšega zdravja. Če pa se nahajate v bližini Spara na Zaloški cesti, se lahko v trgovini NutriHolis, na Zaloški cesti 167 v Ljubljani, oglasite tudi osebno.