Stres na delovnem mestu ima lahko dva nasprotna učinka. Na prvi stopnji deluje spodbudno in nas priganja k večji učinkovitosti, na drugi pa deluje zaviralno, saj zaradi preobremenitve izgubimo energijo, se zmedemo in postanemo neučinkoviti.

Kako se torej spopasti s stresom, kadar se nas ta loti na delovnem mestu, delo pa je vendarle potrebno opraviti do konca?

Pet korakov za odpravo stresa

1. Sedite na stol, se udobno naslonite na naslonjalo in zaprite oči. Nekajkrat globoko vdihnite in izdihnite, pri tem pa si predstavljajte, da ste lahki kot balonček. Vizualizirajte, kako preprosto odletite iz pisarne in se znajdete na kraju, kjer se počutite varno, sproščeno in mirno – ali na domačem kavču ali na rajski plaži. Počakajte nekaj minut in hitro se boste počutili precej bolje.

Stres na delovnem mestu
Ne veste, kako odpraviti stres na delovnem mestu?

2. Vstanite od delovne mize, odprite okno in pustite, da vas objame svež zrak. Pozabite na trenutne skrbi tako, da se zamotite z nečim povsem banalnim: štejte ljudi ali avtomobile na ulici pod seboj. Ko se nadihate, se boste lažje vrnili k delu.

3. Vključite glasbo. Če vas je v pisarni več in ta sodelavcem ni prijetna, si dajte v ušesa slušalke. Poslušajte glasbo s počasnejšim ritmom, ki vas bo sprostil, ali pa se odločite celo za zvoke iz narave, torej žvrgolenje ptic, petje kitov, šumenje valov in gozdov …

4. Naučite se akupresure ali samohipnoze. Na voljo je kar veliko tečajev, ki vam pomagajo, da sprostite napetost s pritiskom na določene točke telesa ali pa se za nekaj trenutkov pogreznete v stanje, v katerem osvobodite svoje misli, svoje predsodke, svoje skrbi …

5. Poskrbite za osvežitev. Vstanite od mize in pojdite na toaleto, tam pa si obraz splaknite s hladno vodo, prav tako si ohladite zapestja. Natočite si kozarec hladne vode in pojejte kaj osvežilnega.

Ob stresu se izognite kavi!

Se tudi vam zdi, da je ob stresu najbolje vstati in oditi do kavomata ter si privoščiti kavo? Če ste napeti, potem kava žal ni prava rešitev, saj vas ne bo niti malo sprostila.