Spanec je za naše telo bistvenega pomena, saj se v tem času regenerirajo celice in telo se napolni z novo energijo. Če spimo slabo, smo čez dan brez energije, nimamo dovolj volje za ustvarjanje, smo nekreativni, nedružabni, razdražljivi itd.

Zaradi konstantnega pomanjkanja kvalitetnega spanca lahko tudi zbolimo. Res je, da se ljudje med seboj razlikujemo, eni potrebujejo več spanca, spet drugi manj, a pomembno je, da čas, ki ga namenimo spanju, kakovostno izkoristimo in se dobro naspimo.

Kakovosten spanec
Kakovosten spanec za dobro počutje in zdravje.

Podajamo vam nekaj nasvetov, kako si zagotoviti dober spanec, ki vam bo omogočil, da se boste zbudili naspani in polni energije.

Uživanje hrane vsaj tri ure pred spanjem

Strokovnjaki so mnenja, da na kakovost spanca v veliki meri vpliva čas uživanja hrane. Zaradi tega priporočajo, da hrane ne uživate vsaj tri ure pred spanjem. Ko zaužijete hrano, se slednja v želodcu prebavlja, pri čemer telo porablja energijo in preprečuje, da bi lahko telo vso svojo energijo usmerilo v počitek in regeneracijo.

Spat se odpravite pred deseto uro

Kakovost spanca je v veliki meri odvisna tudi od pričetka spanja. Spat se tako odpravite pred deseto uro, saj so analize pokazale, da je med deseto in četrto uro zjutraj naš spanec najtrši in v tem času poteka najbolj učinkovita regeneracija telesa.

Čas za spanje
Ko ura odbije 22:00, je čas za spanje!

Spite vsaj 7 ur na noč

Strokovnjaki so prepričani, da naše telo dnevno potrebuje od 7 do 8 ur spanca. Res pa je, da ga nekateri potrebujejo več, spet drugi manj, a kljub temu strokovnjaki svarijo, da nikar ne spijte premalo, saj lahko slednje negativno vpliva na zdravje in kakovost življenja. Premalo spanca namreč vodi tudi v prehitro staranje.

Zagotovite si kakovostno ležišče

Poskrbite, da bo vaše ležišče izdelano iz kakovostnih materialov, dovolj trdo in primerno vaši telesni teži. Na kakovost spanja v veliki meri vpliva tudi postavitev postelje.

Svež zrak in prava temperatura v spalnici

Poskrbite, da bo spalnica, v kateri spite, vedno prezračena, in da bo temperatura v spalnici pod 20 stopinj. Veliko bolje je, da spite v hladnejši spalnici, saj slednje dobro dene dihalnim potem.