Nekateri ljudje se z dietami soočajo skoraj vse življenje in le redko katera med njimi jim povsem ustreza. To pomeni, da bi jim bil všeč tako njen jedilnik kot tudi rezultati, ki jih ne bi bilo težko ohraniti. Seveda je možno tudi to; potrebne je le nekaj dobre volje in velika mera zavzetosti ter doslednosti.

Med bolj priljubljenimi dietami je t. i. ločevalna dieta, ki jo pogosto najdemo tudi pod imenom 90-dnevna dieta. Kot nam pove že samo ime, dieta traja 90 dni, dnevi prehranjevanja pa so osredotočeni na točno določena živila, ki jih uvrščamo v posamezne skupine. Vas zanima podrobnejša predstavitev tovrstne diete?

Cilj ločevalne diete

Cilj ločevalne diete je izguba teže in sprememba metabolizma ter prehranjevalnih navad. Dieta deluje na ločevanju živil na štiri kategorije. To so beljakovine, škrob, ogljikovi hidrati ter sadje ali zelenjava.

Ločevalna dieta
Ločevalna dieta narekuje ločevanje živil po dnevih.

Za vsak dan je predvidena le ena od naštetih kategorij, in sicer v tem vrstnem redu, kot smo vam jih našteli. Prvi dan lahko torej jeste vsa beljakovinska živila, drugi dan živila z visoko vsebnostjo škroba, tretji dan enostavne ogljikove hidrate in četrti dan le sadje ali zelenjavo.

Vse dni lahko uporabljate t. i. nevtralna živila, priporoča se še uporaba maščob, na primer olja, toda v čim manjših količinah. Vseskozi morate popiti veliko vode ali nesladkanega čaja. Dovoljeno je tudi pitje nesladkane kave.

Katera živila ločevalna dieta izključuje?

Pri ločevalni dieti morate povsem izključiti alkohol. Ta namreč preprečuje razkroj maščob v telesu, kar pa je v popolnem nasprotju s ciljem diete.

Zajtrk med ločevalno dieto?

Zajtrk je v času ločevalne diete osredotočen samo na sadje. Nekje do 12. ure, torej do kosila, lahko pojeste po 2 enaka sadeža, na primer 2 jabolki, 2 pomaranči … Ne smete pa uživati grozdja, banan in hrušk, saj vsebujejo preveč sladkorja. Jeste jih lahko samo na hidratni dan.

Jedilnik diete po dnevih

V času kosila si morate privoščiti jedi, ki vsebujejo večje količine hranil, ki so na razporedu tisti dan. Jedilnik diete po dnevih naj izgleda takole:

  • Beljakovinski dan: za kosilo si lahko privoščite dva velika piščančja zrezka in skledo zelene solate. Za večerjo boste jedli povsem enako, toda polovico manj.
  • Škrobni dan: privoščite si lahko pečen krompir in veliko skledo zelene solate. Zvečer enako, toda polovico manj.
  • Ogljiko-hidratni dan: privoščite si lahko polnozrnate testenine in solato. Za večerjo pa si lahko privoščite sladico po želji.
  • Sadni oz. zelenjavni dan: čez dan lahko jeste različne vrste sadja. Če niste velik pristaš sadja, namesto njega uživate zelenjavo.

Ko minejo štirje dnevi, vse skupaj ponovite. Pestre jedilnike za vse dni si lahko ogledate na spletu.

Toda … pozor!

Ko pride na vrsto 29. dan diete, ta dan pijete samo vodo ali nesladkani čas. Naslednji dan začnete ponavljati cikel v sklopu štirih dni. In ko ponovno pride 29. dan, spet uživate samo nesladkano tekočino. Vse se ponavlja, dokler ločevalna dieta ni končana.

Bodite pazljivi tudi po koncu diete

Ko mine 90 dni, za zajtrk še 3 mesece zapored uživajte po dva enaka sadeža. Ostalo jejte normalno, priporočamo pa vam ločevanje po obrokih. Če boste na primer uživali beljakovine, boste do naslednjega obroka morali narediti večjo pavzo, saj se beljakovine prebavljajo dlje časa kot škrob ali ogljikovi hidrati.