V današnjem prispevku se bomo osredotočili na spletne domene. Z njimi ima prej ali slej opravka vsak, saj danes že skoraj ne najdemo nikogar, ki ne bi bil s spletno stranjo prisoten na svetovnem spletu. Za začetek razložimo, kaj domena sploh je.

Domena je spletni naslov. To je torej tisti naslov, ki ga vpišete v okence na vrhu brskalnika, ko želite obiskati določeno spletno stran. Najpogosteje obiskana slovenska domena je 24ur.com, če bi upoštevali še tuje strani, pa bi vrh seznama najverjetneje zasedli domeni facebook.com in google.com.

Domena
Domena je spletni naslov, ki ga vpišemo v brskalnik.

Tudi vi imate lahko svojo domeno. Pravzaprav jo boste, v kolikor nameravate imeti spletno stran, potrebovali. V nadaljevanju si preberite odgovore na tri najpogostejša vprašanja o registraciji domen, za več dodatnih informacij pa obiščite blog Registracijadomen.pw. Tam boste našli čisto vse, kar vas o spletnih domenah sploh lahko zanima.

Zakaj registrirati domeno?

Glavni razlog smo že omenili. Če boste želeli imeti spletno stran, boste morali najprej registrirati domeno. To pomeni, da boste zakupili spletni naslov, na katerem bodo uporabniki interneta lahko dostopali do vaše strani.

Zagotovo imajo najpomembnejši razlog za registracijo domene podjetniki. V kolikor podjetje ni prisotno na spletu, zamuja ogromno priložnosti. Podjetniki se lahko odločijo zgolj za predstavitveno spletno stran, prek katere je mogoče oddati povpraševanje, vse več pa se jih odloča za spletne trgovine. Za veliko podjetij spletna trgovina predstavlja primarni vir prodaje.

Tudi posamezniki imajo svoje razloge za registracijo domene. Na spletni strani se lahko predstavijo ali pa se osredotočijo na neko dejavnost, nato pa na tak ali drugačen način želijo zaslužiti. Na primer z umestitvijo oglasov na svojo stran ali z udeležitvijo v partnerski program, ki omogoča prejemanje provizij od prodaje poslovnih partnerjev.

Katero domeno registrirati?

Domenske končniceTo je zelo pomembno vprašanje, saj zagotovo ni vseeno, za katero domeno se odločite. Vedeti morate, da je domena sestavljena iz domenskega imena in končnice. Tako morate pozornost nameniti obema elementoma.

Kar se tiče izbire imena, imejte v mislih naslednje – registrirajte domeno, ki si jo bo enostavno zapomniti. Naj se sliši dobro in naj gre hitro v uho. V domensko ime ne vključujte številk in šumnikov, tudi vezajem se poskušajte izogniti. Raje se odločite za kratko domeno.

Domensko končnico izberite glede na to, komu bo vaša spletna stran namenjena. Slovencem? Potem registrirajte .SI domeno. Končnica .DE bo prava, če boste s spletno stranjo želeli doseči prebivalce Nemčije. Lahko pa izberete .COM ali .NET, ki sta primerni za kateri koli trg, predvsem pa za spletne strani v angleščini.

Svetujemo vam, da si ogledate tudi novejše tematske domene. Veliko jih ponuja slovenski registrar NEOSERV.si, njihove cene pa so primerljive s cenami klasičnih domenskih končnic. Morda bo prav katera izmed tematskih končnic (.BLOG, .SHOP, .LIFE, .AGENCY, .NINJA, .TOP, …) najprimernejša za vašo stran.

Kako in kje registrirati domeno?

Registracija domen NEOSERVČe ste pozorno sledili prispevku, bi zdaj že morali vedeti, kje lahko registrirate domeno. Pri tako imenovanem registrarju – prej smo omenili NEOSERV.si, ki velja za enega izmed najbolj priznanih domačih registrarjev. Pri njih lahko registrirate praktično katero koli domensko končnico, hkrati pa ponudnik zagotavlja najnižje cene v Sloveniji.

Postopek registracije je preprost. Videli boste, da morate želeno domeno le vpisati v okence in jo nato dodati v košarico. Potem sledite korakom nakupa, na koncu vpišete svoje podatke in poravnate znesek. Ko registrar zabeleži transakcijo, domeno takoj registrira, vi pa nanjo že lahko postavite svojo spletno stran. Seveda ne pozabite, da boste poleg domene potrebovali tudi spletno gostovanje. O tem pa več kdaj drugič.