Miška vam pri delu z računalnikom omogoča nadzor, upravljanje in uporabo namiznih map, datotek ter ikon. Pametno je izbrati namenu primerno in stilsko ustrezno miško. Na voljo so ergonomsko zasnovane miške in takšne, ki so posebej prilagojene za igranje računalniških iger. Pri izbiri miške se lahko omejite tudi na izbiro žične ali vse bolj priljubljene brezžične miške.

Za obe vrsti mišk – žično in brezžično – je značilno, da se ponašata s prednostmi, vključujeta pa tudi nekaj slabosti. Katero boste izbrali, je predvsem odvisno od tega, katere prednosti postavljate v ospredje.

Žične miške

Najbolj priljubljene žične miške so v tem trenutku igralne miške. Imajo nastavljive gumbe, s katerimi lahko dodelujete najrazličnejše ukaze. Navadno so tovrstne miške osvetljene z različnimi barvami. Ponašajo se z visokim DPI. To je oznaka za število slikovnih pikic na palec. Če je vrednost višja, to pomeni, da lahko hitreje premikate kurzor. Za kakovostne miške je značilno, da zagotavljajo boljši nadzor občutljivosti.

Žična miška
Za igranje iger so primerne miške, ki se ponašajo se z visoko mero DPI.

Med žičnimi miškami so na voljo ergonomsko zasnovane, ki pomagajo učinkovito reševati bolečine v zapestju in preprečujejo vnetje karpalnega kanala. Ta nastaja zaradi nenaravnega položaja rok pri pogostem delu z miško. Posebna konstrukcija navpične oblike je oblikovana tako, da vaša roka ostaja v položaju, ki je zanjo naraven, tudi mišice in kite niso obremenjene.

Če bi želeli izpostaviti vsaj eno od slabosti žične miške, je to njena višja cena. Marsikoga pa moti tudi žica oziroma kabel, ki zaradi drgnjenja ob rob mize miški ne omogoča tako tekočega premikanja kot to velja v primeru brezžične miške.

Brezžične miške

Brezžične miške so posebej dobrodošla izbira za prenosne računalnike in tablice. Njihova baterija lahko zdrži tudi do več tednov. Življenjska doba pa je odvisna zlasti od modela. Nekatere brezžične miške vključujejo zamenljive baterije, druge se lahko polnijo s kablom.

Doseg brezžične miške je lahko do kar 25 metrov, poveže se lahko z več različnimi napravami naenkrat. Zaradi vgrajene baterije je njena teža višja. Za povezavo WiFi je potreben senzor. Slabost je še ta, da se njena baterija lahko sprazni, ko je to najmanj potrebno.

Katero miško izbrati?

Če iščete namizno miško, ki je ne želite prenašati ali pogosto preklapljati na drugo napravo, je najpametneje izbrati žično miško. Takšno, pri kateri se vam ne bo treba ukvarjati še z baterijo. Prenosna miška, ki jo boste vzeli s seboj na potovanje, pa naj bo brezžična.

Če jo želite vsaj občasno uporabljati z drugo napravo, denimo s tablico, je dobro, da izberete različico, ki ima Bluetooth povezavo. Ta ni omejena na sprejemnik USB, ki mora biti obvezno povezan z nadzorovano napravo.