Učenje igranja glasbenega instrumenta je za otroka lahko zelo pozitivno in koristno doživetje, saj se tako nauči nove veščine ter razvija svojo umetniško plat. Ustvarjanje glasbe je lahko zabavno in sproščujoče ter spodbuja pozitivne občutke in razpoloženje.

Vsekakor je pomembno, da se otroka spodbuja k raziskovanju in razvijanju njegovih glasbenih sposobnosti, saj lahko to privede do pozitivnega razvoja na različnih področjih. In kako izbrati pravo glasbilo za otroka in ga navdušiti za igranje?

1. Pustite otroku, da izbere glasbilo, ki ga zanima

Otrok bo veliko bolj motiviran za učenje, če bo igral glasbilo, ki ga dejansko želi igrati. Morda že ima željo po določenem glasbilu ali pa bo potreboval nekaj spodbude pri izbiri.

Otroška električna klaviatura Playtime Engineering Blipblox SK2
Otroška električna klaviatura Playtime Engineering Blipblox SK2 — Symphony.si

Opazujte, kaj najraje vzame v roke in kaj ga v glasbi najbolj pritegne. Veliko vam lahko pove tudi njegovo zanimanje za določeno zvrst glasbe.

2. Poskusite najti učitelja glasbe, ki dela z otroki

Izkušeni učitelji lahko otrokom pomagajo najti in izbrati pravo glasbilo glede na starost in sposobnosti otroka. Prav tako mu lahko pomagajo pri motivaciji za učenje in razvoju glasbenih veščin. Otrok naj si učenja glasbe želi in naj ne bo prisiljen v to.

3. Razmislite o velikosti in teži glasbila

Otroške različice glasbil so pogosto manjše in lažje od polne velikosti, tako lahko otrok lažje igra in se uči, ne da bi se preveč utrudil. Določena glasbila so vendarle težja ali večja že v osnovi, a brez skrbi, vsa so na voljo v velikostih, ki spremljajo rast vašega otroka.

4. Začnite z osnovami

Otrok se bo morda želel naučiti igranja svoje najljubše skladbe, a je pomembno, da se najprej nauči osnovnih spretnosti in tehnik. Te mu bodo pomagale, da bo kasneje bolje razumel in igral bolj zapletene skladbe.

Otroški zvončki Flight FM8-3
Otroški zvončki Flight FM8-3 — Symphony.si

Če ga prepustimo samemu sebi, bo sicer ustvarjal zvoke, vendarle pa ne glasbe v pravem pomenu besede. To bi ga lahko frustriralo, ker ne bi znal zaigrati svoje najljubše pesmice.

5. Spodbujajte redno vadbo

Redna vadba je ključna za uspešno učenje igranja glasbila. Pomagajte otroku pri določanju dnevnega urnika in omejitev, ki jih bo upošteval, ter vzpostavite rutino vadbe, ki se je lahko otrok drži tudi v prihodnosti. Še vedno bo moral imeti na voljo dovolj časa za šolske in druge obveznosti, nikakor pa se ne sme počutiti prikrajšanega za igro in prosti čas zaradi igranja glasbila.

Dolgoročne koristi glasbenega izobraževanja

Ne glede na to, katero glasbilo otrok izbere, je pomembno, da spodbujate njegovo navdušenje in ga podpirate na poti učenja. Glasbeno izobraževanje ima lahko dolgoročne koristi za otrokovo samozavest, kreativnost in miselne sposobnosti.

Učenje igranja glasbila vpliva na:

  • razvijanje motoričnih sposobnosti,
  • kreativni razvoj,
  • razvoj samozavesti,
  • socialni razvoj,
  • razvoj sluha in posluha.

Če želite za glasbo navdušiti manjšega otroka, mu glasbila predstavite skozi glasbene igrače. Različna pihala, piščali ali tolkala najdete v vseh bolje založenih glasbenih trgovinah, pa tudi v večjih trgovinah z igračami.

Otroški elektronski sintetizatorji Otamatone
Otroški elektronski sintetizatorji Otamatone — Symphony.si

Poskrbite, da bo imel na voljo dovolj različnih igrač ali glasbil, med katerimi bo nato lažje izbral svojega favorita. Na takšen način se bo igranja glasbila lotil z večjim veseljem.