Naš dom je naša oaza miru, kamor se zatečemo po napornem dnevu in uživamo z družino. Da bi bilo bivalno okolje optimalno pripravljeno za sprostitev, moramo poskrbeti sami. In niti ni pretirano težko, saj gre zgolj za upoštevanje nekaj enostavnih nasvetov.

Na tem seznamu predstavljamo pet nasvetov za prijetno in udobno bivanje, ki zajemajo področja, kot so zračenje, svetloba, temperatura ter boj proti nadležnim insektom. Preverite, kako s preprostimi pristopi, kot so pravilno upravljanje senčil, pametna raba prezračevanja in vzdrževanje, svoj dom spremeniti v prostor, ki vam bo nudil ustrezno okolje za prijetno in udobno bivanje.

1. Učinkovito prezračevanje

Redno prezračevanje je nujno za zagotavljanje svežega zraka v naših domovih. Najpreprostejši način je redno odpiranje oken in vrat, kar omogoča naravno kroženje zraka. Pomembno je, da to počnemo vsak dan, torej ne samo v vročih poletnih mesecih, ampak tudi pozimi, ko se stanovanja pogosto spremenijo v hermetično zaprte prostore.

Odpiranje oken
Z rednim odpiranjem oken skrbite za prezračevanje prostorov.

Uporaba prezračevalnih sistemov, ki omogočajo nadzor nad dovodom in odvodom zraka, je dodaten korak k zagotavljanju optimalne kakovosti zraka. To je še posebej pomembno v novih, dobro izoliranih domovih, kjer je naravna izmenjava zraka omejena.

2. Premišljena uporaba senčil

Poleti je smiselno senčila spustiti ali zasenčiti prostore z njimi v najbolj vročih urah dneva, saj to zmanjšuje pregrevanje prostorov. Poleg tega je priporočljivo pravilno nastaviti lamele ali zavese, da omogočimo optimalno regulacijo svetlobe.

Z usmerjanjem žarkov lahko dosežemo prijetno atmosfero v prostoru, obenem pa zmanjšamo bleščanje na zaslonih in drugih površinah. Uporaba senčil za preprečevanje neposredne sončne svetlobe vpliva na energetsko učinkovitost, saj zmanjšuje potrebo po hlajenju prostorov v vročih dneh.

3. Ustrezna vlažnost zraka

Zagotavljanje ustrezne vlažnosti zraka v stanovanju ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravega in udobnega bivalnega okolja. Prekomerna suhost zraka pozimi lahko povzroči draženje dihalnih poti in izsušeno kožo ter poveča občutek mraza.

V takih razmerah je priporočljivo uporabljati vlažilce zraka, ki bodo dodali potrebno vlago v prostor. Po drugi strani pa previsoka vlažnost zraka ustvarja idealne pogoje za razvoj plesni, pršic ter drugih alergenov. Za reševanje te težave je na voljo naprava, imenovana razvlažilec zraka, ki pomaga vzdrževati optimalno raven vlažnosti.

4. Uporaba komarnikov

V poletnem času so muhe, komarji in drugi nadležni vsiljivci tisti, ki kalijo naš mir. Obstaja sicer kar nekaj načinov za boj proti nepovabljenim gostom, a je v tem primeru na mestu omeniti najboljšo opcijo.

Namestitev komarnika
Preprečite vstop komarjem v notranjost z namestitvijo komarnikov.

Rolo komarniki in podobne izvedenke komarnikov, ki jih montiramo na okna in vrata, so zagotovilo za preprečevanje vstopa insektom in žuželkam v naš bivalni prostor.

5. Zeleno okolje

Vnesite svežino in življenje v svoj dom z rožami in drugimi rastlinami. Rastline so odličen način za ustvarjanje prijetnega in udobnega okolja v vašem stanovanju. S svojim naravnim čarom okrasijo prostor in ga oživijo z vibracijami in pozitivno energijo.

Poleg tega rastline prispevajo k vzdušju doma, zmanjšujejo stres, izboljšajo kakovost zraka in s tem splošno počutje. Pred nakupom se pozanimajte, katere vrste rastlin so najbolj primerne za vaš dom. Vzpostavite svoj zeleni kotiček in uživajte v dodatnem udobju, ki ga prinaša narava.