Turizem je dejavnost, ki njenim uporabnikom zagotavlja marsikaj lepega: spoznavanje novih krajev, nova doživetja in izkušnje, nove priložnosti in znanja. Za ponudnike v turizmu pa ni tako enostavno. Turistično dejavnost je potrebno izvajati kot vsak drug posel, torej z mislijo na dobiček, a hkrati upoštevati tudi zahteve po gostoljubnosti in varnosti.

Pametna hotelska soba
Veste, kaj vse vam nudi pametna hotelska soba?

Tako dobiček kot gostoljubnost in varnost lahko v hotelirstvu zagotovi inteligentna soba, ki omogoča udobje in dober nadzor.

Kaj je inteligentna soba?

Inteligentna hotelska soba se ponaša s sodobnimi tehnološkimi rešitvami, ki so za uporabnika sobe nemoteče, upravniku oziroma lastniku pa kljub temu omogočajo nadzor – v skladu s predpisi. Kaj to pomeni? Modbus sistem omogoča povezavo z nadzornim sistemom, v katerega je vključenih kar nekaj pametnih prostorskih sistemov.

Prvi od teh, s katerim sodobni uporabniki (tako klasični turisti kot poslovni uporabniki) nimajo težav, je elektronska ključavnica. Več o njej kasneje, a za začetek povejmo, da gre za odpiranje sobe s pomočjo kartice namesto ključa. Pri vstopu oziroma po tem, ko elektronska ključavnica omogoči vstop, se v sobi vključi zasilna razsvetljava, s tem ko se kartica odloži v čitalnik, pa lahko uporabnik sobe sam odloča, katere stvari bo vključil. Kadar gosta ni v sobi in je čitalnik prazen, tako ni nobenih težav z nesmiselno porabo energije, saj se naprave samodejno izključijo.

Čitalnik kartic
Čitalnik kartic omogoča visoke prihranke pri energiji.

V nadzorni sistem je ravno tako povezan sobni termostat, torej je enostavno uravnavati temperaturo vsake posamične sobe, prav tako pa nadzorni sistem omogoča nadzor nad okni in senčili. Inteligentna soba je zaradi tega izjemno varčna, s čimer se skrbi za zniževanje stroškov. In če vemo, da je lahko tako inteligentno zastavljen hotelski objekt v celoti, je gotovo jasno, da je celokupni prihranek izjemen.

Kaj vse nam omogoča elektronska ključavnica?

Elektronska kljukaElektronska ključavnica se odpira na kartico, ki jo v recepciji predhodno programirajo. S tem se poskrbi, da ta gostu omogoča odpiranje točno določenih vrat sobe, prav tako pa po želji tudi drugih prostorov (na primer dostop do hotelskega bazena ali fitnesa). Zamisel se je sprva uveljavila v objektih, kjer je bilo varovanje in omejevanje dostopa ključnega pomena za varnost, denimo v industriji, v bankah ali državnih inštitucijah. Seveda pa elektronska ključavnica ni namenjena zgolj gostom, temveč svoj elektronski ključ v obliki kartice uporabljajo tudi zaposleni. Tudi njihove kartice se programirajo tako, da omogočajo dostope do različnih izbranih prostorov. Da pri tem ni napak, poskrbi elektronska ključavnica z bralnikom sama. Branje kartice zagotovi, da se nikoli ne odprejo napačna vrata.

Kaj to pomeni za varnost? Če inteligentna soba omogoča udobje uporabnika in nekaj nadzora nad stroški, potem elektronska ključavnica z branjem omogoča tudi varnost. Vsak vstop se namreč zabeleži, tako da je vedno znano, kdaj so se vrata odprla in s katero oziroma čigavo kartico. Skrb za varnost je tako precej olajšana in nam nudi bistvene podatke v primeru, da pride do kakšnega neljubega dogodka.

Se tudi vi ukvarjate s hotelirstvom in bi radi veljali za uporabniku prijazne, varne, hkrati pa prihranili pri stroških in si tako povečali dobiček? Obrnite se na podjetje Andivi, specializirano za avtomatizacijo zgradb, kjer vam bodo predstavili najsodobnejše rešitve.