Trendi na področju zaščite lesa gredo v smeri ekologije. Torej, obdelave lesa z zdravju prijaznimi izdelki, ki pa kljub temu v ustrezni meri zaščitijo lesene površine. Te lahko zaščitimo z različnimi premazi od olj do voskov, ki vsak zase ponujajo različno stopnjo zaščite.

Včasih je za zaščito parketa veljalo lakiranje, kar s seboj prinaša tudi brušenje in s tem deformacijo parketa ter posledično izgubo prvotnega videza. Danes parket običajno raje oljimo. Sicer večkrat, a pri tem brušenje ni potrebno kot tudi ne strokovnjak z vso opremo, saj oljimo lahko kar sami.

Zakaj je naravno boljše?

Da je nekaj naravno, že samo po sebi pove, da bo boljše za naše zdravje. Morda nekomu »naravno« daje pridih, da bo manj kvalitetno. V tem primeru – manj zaščite za lesene površine, kar pa seveda ne drži. Naravna zaščita za les se vpije v les in ga ščiti tudi od znotraj in ne le z neprodušno plastjo zunaj.

TEKNOS mat vosek za les SOLANA WAX
TEKNOS mat vosek za les SOLANA WAX — Barvajmo.si

Za naravno zaščito uporabljamo različna olja, prav tako pa tudi vosek za les. Slednji namreč ustvari konkretno zaščito lesa pred vlago in pred delovanjem gliv razkrojevalk, ki poskrbijo za hitro propadanje in uničevanje lesa. Vsekakor pa je kvaliteta zaščite odvisna od tega, kako kvaliteten je bil nanos.

Zakaj imajo nekatera olja dodan vosek?

Zaščitna olja za les imajo v nekaterih različicah dodan vosek. Gre za to, da olje kot samo les zaščiti od znotraj, žal pa ne preveč dobro pred vlago. Res je, da so oljene lesene površine videti precej bolj naravno in prijetno kot lakirane, vendarle pa jih je treba zaščititi tudi pred vlago.

Prav iz tega razloga se oljem dodajajo voski, ki poskrbijo še za zunanjo zaščito, obenem pa ne pokvarijo naravnega videza. Še več, z voskanjem in poliranjem lahko odpravljamo manjše napake in poškodbe lesenih površin ter jih na takšen način v popolnosti obnovimo in pripravimo do sijaja.

Kateri vosek uporabiti?

V liniji izdelkov za zaščito lesa TEKNOS najdemo tudi vosek za les. Eden tistih na vodni osnovi je tudi brezbarvni vosek HIRSIVAHA, ki poudari naravno barvo lesa, mogoče pa ga je obarvati tudi v različne prosojne odtenke. Omenjen izdelek vsebuje naravni vosek karnauba.

TEKNOS vosek za les HIRSIVAHA
TEKNOS vosek za les HIRSIVAHA — Barvajmo.si

Gre za izdelek, ki sodi med tiste z najnižjimi emisijami gradbenih proizvodov, primeren pa je za obdelavo lesa v zaprtih prostorih. Učinkovito tvori zračen voščen filter, preprečuje umazanijo in odbija vodo. Uporabljamo ga za hlodovino in lesene obloge, stropne plošče, letve in notranja vrata.

Naj vaš les zopet zasije!