Vožnja s kolesom je lahko zelo zabavna, pripomore pa tudi k zdravem duhu v zdravem telesu. Če vas kolesarjenje po prometni cesti ne veseli preveč, si zagotovo želite vsaj občasno zaviti v naravo, na nekoliko bolj razgibane poti. V tem primeru seveda potrebujete ustrezno kolo.

V prodajalnah koles je na srečo ogromno različne izbire, se pa ob tem pojavijo tudi vprašanja o tem, katero kolo je najboljše za nas. Če se najdete v spodnjih štirih točkah, potem je gorsko kolo vsekakor prava izbira. Poznamo tudi različna gorska kolesa, a o tem nekoliko kasneje.

1. Raziskovanje težje dostopnih krajev

Če ste doslej svoje kolo uporabljali zgolj kot transportno sredstvo in se tu in tam zapeljali po mestnih ulicah, potem zagotovo kdaj pomislite tudi na kakšen nekoliko drugačen kolesarski izlet. Radi bi šli nekam, kjer še niste bili, a z mestnim kolesom to ni izvedljivo.

Moško prednjevzmeteno gorsko kolo Cannondale Trail 5 (2023)
Moško prednjevzmeteno gorsko kolo Cannondale Trail 5 — Extremevital.com

Da bi se podali na avanture in raziskovali kraje, ki se nahajajo izven urejenih kolesarskih stez in cest, bo treba v roke vzeti gorsko kolo. Kopica prestav vam bo omogočila še tako hud vzpon, širši plašči z veliko profila pa dovolj oprijema na vsaki podlagi.

2. Adrenalinski odmerek

Gorsko kolo nudi vse tisto, česar pri mestnem ali cestnem kolesu ne dobite. Kolesarjenje po razvejanih gozdnih poteh, spusti z gozdnih klancev in zahtevnejše premagovanje različnih naravnih ovir za adrenalinske užitke brez primere.

Trail gorsko kolo Specialized Stumpjumper FSR Alloy (2023)
Trail gorsko kolo Specialized Stumpjumper FSR Alloy — Extremevital.com

Pri gorskem kolesu boste po končani vožnji veseli vsake blatne sledi na kolesu, ki bo pričala o tem, kako zelo zabaven dan imate za seboj. Seveda se je za takšne podvige treba ustrezno pripraviti in izpiliti tehniko vožnje kolesa, da boste na svoji poti varni.

3. Udobno na vseh terenih

Gorsko kolo kljub razgibanemu terenu nudi dokaj udobno vožnjo. Temu prilagojen je okvir z vilicami, kjer najdemo blažilce tresljajev, udoben je tudi ergonomsko oblikovan sedež. Zadnji modeli gorskih koles 2023, kakršne najdemo tudi v nekaterih specializiranih trgovinah s kolesi, kot je Extreme Vital, so že na voljo.

Žensko prednjevzmeteno gorsko kolo Specialized Chisel Comp (2023)
Žensko prednjevzmeteno gorsko kolo Specialized Chisel Comp — Extremevital.com

Pred nakupom prodajalca povprašajte za mnenje. Povejte, kakšne so vaše želje, po kakšnem terenu bi se radi vozili in kaj od kolesa pričakujete. Ne pozabite na zaščitno opremo, ki je še posebej pri gorski vožnji zelo pomembna. In da, tudi za gorsko kolo boste našli nekaj dodatne opreme.

4. Biti eno z naravo

Kolesarjenje je zdravo in ugodno vpliva tudi na stanje duha. Med poganjanjem pedal se znebimo nakopičenega stresa, vožnja skozi idilično pokrajino in opazovanje vsega lepega, kar nam ta dežela ponuja, pa je tudi nadvse sproščujoča.

Gorsko all mountain kolo Giant Trance X 29 1 (2023)
Gorsko all mountain kolo Giant Trance X 29 1 — Extremevital.com

Z gorskim kolesom se boste lahko zapeljali po vseh površinah, še najbolj pa boste uživali v naravi. Zlahka boste premagovali kilometre makadama, gozdnih poti, se zapeljali po blatni poti mimo travnika in se povzpeli na kakšen hrib, s katerega se vam bo odprl krasen razgled.

Katero gorsko kolo kupiti?

V osnovi gorska kolesa delimo na štiri vrste, izbira ustreznega pa je odvisna od vaših želja:

  • Hardtail – klasično gorsko kolo z vzmetenjem spredaj.
  • Full suspension – »mehkejša« različica gorskega kolesa, ki ima poleg sprednjih blažilcev vzmeten še zadnji del kolesa.
  • All mountain – ker navadno nekaterim ni prav ne preveč mehko ne preveč trdo, je tu neka srednja različica.
  • Downhill – beseda pove vse. Če ste odvisnik od adrenalina in se vidite »leteti« s hriba v dolino, bo to prava vrsta gorskega kolesa za vas.