Kje so tisti časi, ko smo zvečer sedeli pred edino nanizanko na edinem programu, in potem, ko se je končala, smo odigrali partijo kart. Remi ali kaj podobnega, ko smo bili manjši pa na primer Črnega Petra. Oh, in ne smemo pozabiti na Monopoly!

Monopoly
Le kdo ni igral priljubljene namizne igre Monopoly?

To je bila takrat igra vseh iger – no, v resnici kaj dosti drugih praktično ni bilo. Danes pa je družabnih iger že toliko, da se je v trgovinah zares težko odločiti, katero vzeti.

Katere družabne igre so primerne?

Najprej se je potrebno odločiti na podlagi dogodka, ko mislite to igro igrati. Jo boste igrali le enkrat v družbi s prijatelji, morda večkrat, ponavljali večere igranja, se ob igri družili in zabavali? V prvem primeru je skoraj vseeno za kakšno igro gre, pravzaprav je najbolj pomembno to, da se odločite za takšno, kjer so pravila enostavna, da se bodo lahko vsi hitro vključili v igro, se zabavali in imeli možnost za uspeh.

V drugem primeru, ko se nameravate srečati večkrat, je lahko igra zahtevnejša. V tem primeru si prvič natančno preberite navodila ali možne variacije. Potem, če vam bo igra všeč in se boste srečali ob njej večkrat, razmislite tudi o tem, da si kupite nadgradnje, tako imenovane razširitvene pakete. Nimajo jih vse igre, veliko pa že.

Naseljenci otoka Catan
Ena od iger z mnogimi razširitvami je Naseljenci otoka Catan.

Ne smete pozabiti niti na otroke. Nekatere igre so jim pisane na kožo. Sem ter tja premikajo majcene pujske, avtomobilčke, viteze in princeske. Mečejo kocko in čeprav mogoče še ne znajo šteti in ne vedo natančno kaj bi bilo najbolj storiti, se lahko ob takšni igri neizmerno zabavajo.

Družabne igre družijo

Popestrite si večere v družbi prijateljev. Medtem ko otroci ropotajo po sobi ali gledajo risanke, si lahko sami privoščite dve ali tri ure igranja. Otroci se bodo navadili samostojnosti, vi pa boste s prijatelji spet počeli, kar ste počeli že nekoč – le da ne v gostilnah. Kavico lahko skuhate tudi doma, postrežete z domačim pecivom ali odlično sadno solato, ki ste jo še lepo okrasili, in prijeten večer se lahko prične.

Družabna igra
S pomočjo družabne igre znova okrepite prijateljske vezi.

Namesto da se umaknete v samoto svojega doma, si lahko privoščite družabne večere, ki vam bodo ostali dolgo v lepem spominu in bodo uspešno krepili morda kdaj tudi zapostavljene prijateljske vezi. Družabne igre so gotovo veliko cenejše, kot je preživljanje enega samega večera v kakšni gostilni, da ne govorimo o tem, da bi šli nekam z družbo na večerjo. Ostanejo pa vam za vedno, saj so večinoma tako kakovostno narejene, da se zlepa ne bodo izrabile.