Kadar razmišljamo o varni vožnji v zimskih razmerah, se najpogosteje osredotočimo na menjavo pnevmatik, vendar terja priprava avtomobila na zimo še precej več. Sneg se namreč ne znajde zgolj pod kolesi, temveč prekriva avtomobil v celoti, prav tako pa imamo tudi ob odsotnosti padavin lahko težave z zmrzaljo.

Varna zimska vožnja
Naj bo vaš jekleni konjiček dobro pripravljen na zimo.

Avtomobilski brisalci, z ledom prilepljeni na vetrobransko steklo, ki ga je treba najprej odmrzniti, so za marsikoga stalno jutranje opravilo.

Na kaj vse velja pomisliti pred zimo?

Poleg tega, da na avtomobil namestimo zimske pnevmatike, je priporočljivo, da imamo v prtljažnem prostoru tudi verige, ki nam bodo prišle še kako prav ob močnejših snežnih padavinah. Takrat je nujna tudi metlica za odstranjevanje snega, morebiti celo manjša lopatka, ter seveda strgalo, s katerim bomo zjutraj odstranili zmrzal z vetrobranskega stekla. Praksa, da se stekla poškropijo s čistilom in vključijo avtomobilski brisalci, namreč ni najboljša: avto brisalci so namenjeni odstranjevanju vode, ne pa ledu.

Avtomobilski brisalci
Najprej odstranite zmrzal, šele nato uporabite brisalce.

Prav tako pred zimo preverite, v kakšnem stanju so vaši avtomobilski brisalci in jih po potrebi zamenjajte z novimi. Izrabljeni brisalci namreč slabo opravijo svoje delo. In kje kupiti nove? Na voljo so vam v skoraj vseh trgovinah in na črpalkah, še najbolj ugodni pa so kakovostni brisalci v spletnih prodajalnah, na primer Avtobrisalci.com.

Na težave z vidljivostjo pozimi pogosto vpliva tudi rosenje vetrobranskega stekla. Kadar vključitev ventilacije ne zadošča, vam lahko pridejo prav pršila proti rosenju, prav tako pa pomaga še en zanimiv trik: notranjo stran vetrobranskega stekla zdrgnite s peno za britje.

Avto brisalci Vornitzer
Na avtobrisalci.com so na voljo kakovostni brisalci Vornitzer.

Če avtomobilski brisalci, ventilacija, strgalo in metlica opravijo z odstranjevanjem ledu in snega na površini, pa se še vedno lahko soočimo z dodatno težavo: zamrznjeno ključavnico na vratih. Pri starejših avtomobilih, ki se odpirajo na ključ, velja torej imeti pri sebi (in ne v avtomobilu, ki ga ne moremo odkleniti) tudi sredstvo za odmrzovanje ključavnic.

Vzemite si čas!

Za zimsko vožnjo si velja vzeti čas, saj se nikoli ne mudi toliko, da bi se izplačalo tvegati. Če je vaš avto parkiran zunaj, raje vstanite deset minut prej, ga vključite in očistite, ko ga zvečer spet parkirate, pa naj bodo avtomobilski brisalci dvignjeni, da se ne bodo ob mrazu lepili na steklo. Na pot se vedno odpravite šele takrat, ko je avto povsem čist in vaša vidljivost skozi vetrobransko steklo ni ovirana, saj vas sicer lahko doleti kazen, še huje pa je, če zaradi tega pride do nezgode.