Opravljanje vozniškega izpita je (največkrat) enkratno življenjsko opravilo, ki vsakemu imetniku prinese brezskrbno mobilnost in nasmešek na ustnice, ko ga opravi. A v tem času, ko se kandidat žene za vsemi potrebnimi dokazili, se uči in opravlja preverjanja znanja, hitro uide kakšen zelo pomemben detajl.

Ali ste vedeli, da lahko precej prihranite pri opravljanju vozniškega izpita, če se prej malce bolj natančno poglobite v to; kje boste izpit opravljali, kje boste deležni kakšnih bonusov in popustov, kakšne so cene v posameznih avtošolah, koliko stane zdravniški pregled in podobno?

Kje pri izpitu za avto lahko prihranim?

Praktično povsod. Cene zdravniških pregledov, tečaji prve pomoči in CPP se razlikujejo od izvajalca do izvajalca. Ponekod imajo v teku tudi kakšne posebne akcije s popusti, ki lahko za kandidata pomenijo kar precejšen prihranek. Potem pa so seveda tu še ure vožnje.

Prihranek pri opravljanju vozniškega izpita
Pri opravljanju vozniškega izpita lahko prihranite nekaj denarja.

Pri slednjih je zelo pomembno tudi dejstvo, koliko ur boste potrebovali, preden boste krenili na izpitno vožnjo. To bo načeloma odvisno od vas, kako hitro boste usvojili potrebno znanje, preden vas bodo postavili pred zadnji korak. Načeloma pa avtošole (v tem primeru govorimo za izpit B kategorija) ponujajo pakete po cca 20 ur, kar je precej blizu tistim najbolj optimalnim kandidatom.

Kaj vse lahko vozim z izpitom B kategorije?

Izpit za avto, torej B kategorije, vozniku dovoljuje vožnjo motornih vozil, razen vozil iz sklopa A1, A2, A, F in G, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg in poleg sedeža za voznika nimajo več kot osem sedežev. Z uspešno opravljenim izpitom B kategorije boste lahko vozili tudi motorna vozila iz kategorij AM, B1 in G.

Vozniški izpit lahko pričnete opravljati pred polnoletnostjo

Ker navadno vedno sledi »ampak«, tudi tokrat ne bo nič drugače. Vozniški izpit lahko pričnete opravljati z dopolnjenim 16. letom, ampak boste morali nato 2 leti voziti s spremljevalcem v vozilu in pri dopolnjenem 18. letu starosti opraviti še praktični del vozniškega izpita.

Opravljanje vozniškega izpita pred polnoletnostjo
Z opravljanjem vozniškega izpita lahko pričnete, ko dopolnite 16 let.

Morda bi bil še najboljši nasvet, da z opravljanjem vseh potrebnih dejavnosti za pridobitev vozniškega izpita pričnete približno pol leta pred 18. letom starosti in tako po uspešno zaključenem praktičnem delu postanete polnopravni udeleženec v cestnem prometu. Torej, brez spremljevalca v vozilu.

Skrbno izberite šolo vožnje

Ni vseeno, v kateri šoli vožnje boste opravljali vozniški izpit. Žal je tudi na tem področju tako kot na drugih, kjer so nekateri boljši in drugi malce manj. Zelo pomembno je, da se prepričate o tem, da ima določena šola vožnje ustrezno opremljene prostore oziroma učilnice, kjer bo potekal teoretični del vozniškega izpita.

Tudi na praktičnem delu pa je seveda pomembno, da imajo na voljo sodobna vozila, ki so tehnično ustrezna in omogočajo kvalitetne prve kilometre novega voznika na cesti. Prisluhnite prijateljem, ki so izpit že opravili, ali pokukajte na forume.

Morda še to; če se boste kljub vsemu odločili z vozniškim izpitom pričeti takoj po 16. letu starosti, morate poznati nekaj pomembnih podatkov. Do 18. leta vas mora v vozilu namreč spremljati spremljevalec, kar pa ne more biti vsak.

Spremlja vas lahko eden od staršev, posvojitelj ali skrbnik, rejnik ali druga polnoletna oseba, ki ne sme biti mlajša od 27 let, vsaj 5 let mora imeti izpit B kategorije, v katerem pa ne sme imeti vpisanih več kot 5 kazenskih točk.