Izraz Orffov instrumentarij je bil zasnovan na podlagi skladatelja Carla Orffa, ki je bil znan po tem, da so njegove stvaritve igrali v vojaški godbi. Danes Orffov instrumentarij uporabljajo operni in simfonični orkestri, še posebej ko izvajajo dela Carla Orffa.

Žaba z udarjalko Goldon 35620
Žaba z udarjalko Goldon 35620 — Glasbena trgovina Symphony.si

Za izvedbo teh del je najpomembnejša uporaba, pa tudi razvrstitev naslednjih 22 različnih instrumentov: zvončki, metalofon, ksilofon, pavka (valjasta), pavka (kotlasta), ročni boben, veliki boben, tamburin, triangel, velika in mala činela, ropotulja, kraguljčki na traku, kraguljčki na jermenu, kraguljčki na obroču, španske kastanjete, kastanjete z ročajem, dvojne kastanjete, palčici, les (blok), les (valjast), kroglasta ropotulja, cevasta ropotulja.

Kdo je bil Carl Orff?

Rojen 10. 7. 1895 je bil v svojem življenju tako državljan nemškega cesarstva, tretjega rajha kot tudi weimarske republike, Zvezne republike Nemčije in Nemčije. Bil je skladatelj, muzikolog, glasbeni učitelj, profesor na univerzi, glasbenik ter glasbeni teoretik in libertist.

Altovski zvončki Sonor AGP Primary Line
Altovski zvončki Sonor AGP Primary Line — Glasbena trgovina Symphony.si

Veliko biografskih podatkov o njem ni moč najti, saj Orff o svoji zgodovini ni želel veliko govoriti, kar je na nek način razumljivo, saj je je bil skladatelj za vojaško godbo pod različnimi nemškimi silami, tudi nacisti. Res pa je, da se je po vojni izrekel za pripadnika odporniškega gibanja, za kar sicer oprijemljivih dokazov ni imel.

Orffov pristop

Orff je bil kot glasbeni pedagog in profesor tudi referenca za pojmovanje, ki mu danes rečemo Orffov pristop. Ta se uporablja v glasbenem izobraževanju za glasbo, dramo, igro in govor, kar pogosto videvamo v otroškem svetu igre.

Ročne činele Studio 49
Ročne činele Studio 49 — Glasbena trgovina Symphony.si

Carl Orff je celo življenje delal na tem in si prizadeval za nadaljevanje razvoja in širjenje te metode poučevanja. Danes je ta pristop moč uzreti po celem svetu, saj se uporablja za učenje študentov v naravnem okolju, o čemer priča tudi znan izraz »Orff Schulwerk«.

Tudi pri nas

Seveda se temu načinu poučevanja nismo izognili niti pri nas, zato je Orffov instrumentarij moč zaslediti tako v vrtcih kot šolah. Bistvo tega pristopa učenja tiči v želji, da bi otrokom približali jezik glasbe na čim bolj naraven in prijazen način brez pretiranega formalnega pristopa.

Ksilofon Goldon 11220
Ksilofon Goldon 11220 — Glasbena trgovina Symphony.si

Gre za osnove glasbe, s katerimi naj bi se spoznali pravzaprav vsi in s seboj v nadaljevanje življenja odnesli karseda veliko znanja in želje po napredovanju na tem področju. Takšen način poučevanja se pogosto imenuje »elementarno«, kar pomeni, da gre za same osnove, iz katerih nato izhaja vse, kar je z glasbo povezanega.

Glasbila, ki jih zajema Orffov instrumentarij, so na voljo v glasbeni trgovini Symphony.si.