Različni tipi tiskalnikov poznajo različne načine nanašanja barve na papir pri računalniškem izpisu. V osnovi ločimo naslednje tipe tiskalnikov:

  • iglični
  • brizgalni
  • laserski
  • termični

Poglejmo si različne vrste tiskalnikov

Tiskalnik
Brez tiskalnika danes ne gre.

Naj najprej omenimo iglični tiskalnik, ki je dolgo časa predstavljal edini način računalniškega tiskanja. Uporablja trak z barvo, ki ima dolgo obstojnost in nizko ceno. Žal pa danes na trgu ni več poceni igličnih tiskalnikov. Vsi novejši so tudi višje kakovosti, s tem pa tudi sodijo v višje cenovne razrede. Uporabljajo jih predvsem na poštah in bankah, saj omogočajo tisk na več slojev papirja hkrati, če je le ta kopiren. V praksi se to uporablja predvsem za tisk na položnice. Prav tako lahko tiskajo na neskončen papir, ki ga z valjem vlečejo v tiskalnik in na drugi strani potisnejo navzven.

Brizgalni tiskalnik je kmalu postal izjemno priljubljen, saj je omogočal zelo kvaliteten izpis, ki je bil lahko celo barven. Težava so bile kartuše, ki so se rade hitro izpraznile. Nekaj sto kopij, pri visokem odstotku barvnega nanosa pa le nekaj deset, in barve je zmanjkalo. Ker so kartuše (toner123.si) bile in so še vedno precej drage, se je tiskanje omejevalo tako v pisarnah kot po domovih iz povsem ekonomskih razlogov.

Brizgalni tiskalnik
Glavno težavo brizgalnih tiskalnikov predstavljajo drage kartuše.

Laserski tiskalniki se dolgo niso prijeli po domovih, ampak zgolj po pisarnah, kajti njihov nakup se je upravičil šele pri visoki količini tiskanja. Danes je to drugače, saj lahko kupite laserski tiskalnik že za nekaj deset evrov, za par sto pa je lahko to že multifunkcijska naprava, ki povrh vsega tiska barvno.

Termične tiskalnike srečamo na POS terminalih, bankomatih, v knjižnicah in na blagajnah trgovin. V njih je rolica papirja, na katero odtisnejo račun ali kak drug izpis. Tisk je sorazmerno kvaliteten, naprave pa že zmorejo delovati na baterijo in se povezati na brezžično (wi-fi) omrežje. Tako se uporabljajo tudi za prenosne blagajne, saj je vse, kar potrebujete, ob njih zgolj še mobilni telefon ali tablični računalnik s programom za blagajno, povezan na internet in z možnostjo uporabe hot-spota.

Za doma in v pisarno

Kaj si naj torej privošči običajen uporabnik, je odvisno predvsem od količine tiskanja, vendar pa se naložba v laserski tiskalnik hitro povrne. Po začetnem, zgolj za odtenek višjem strošku, so pri njih potem veliko nižji sami obratovalni stroški, torej cenejša je barva, ki pride v tonerjih, medtem ko brizgalni uporabljajo kartuše, ki so še vedno zelo drage.

Laserski tiskalnik
Večini najboljšo investicijo predstavlja laserski tiskalnik.

Seveda lahko na trgu kupite tudi nadomestke ali kot nekateri pravijo – ponaredke. Ti so včasih manj kvalitetni od originalov, čeprav drugi proizvajalci barve pogosto trdijo, da so njihove barve povsem enakovredne originalnim. Odločiti se boste torej morali, ali si boste kupovali nove kartuše, polnili obstoječe ali pa si omislili nadomestne kartuše.