V marsikateri proizvodnji nam lahko uporaba računalniškega vodenja strojev in roboti precej olajšajo in poenostavijo delo. Z vidika izvajalca del je tako tudi robotsko varjenje v veliki prednosti pred ročnim varjenjem. A prednosti ne opazi zgolj izvajalec, temveč tudi naročnik. Kakšne prednosti prinaša robotsko varjenje zanj?

Robotsko varjenje je velik korak naprej

Pri ročnem varjenju smo odvisni od usposobljenosti, spretnosti in predvsem natančnosti varilca. Če je ta ustrezno izučen in ima opravljena dodatna izobraževanja ter pridobljene certifikate, ki zagotavljajo njegovo strokovnost, s samo kakovostjo izdelkov ne bi smelo biti težav. Je pa res, da se človek kljub temu v marsičem ne more primerjati z robotom – in prav zato ima robotsko varjenje kar nekaj prednosti.

Robotsko varjenje
Varjenje z robotom ima v primerjavi z ročnim varjenjem kar nekaj prednosti.

Kadar se odločimo za izdelavo večje količine izdelkov, ki jih je potrebno variti, to pomeni, da bodo znova in znova potrebni enaki postopki, enaki gibi. Gre torej za monotono delo, ki ne le, da ljudi hitro dolgočasi in pride zaradi tega do padca koncentracije in napak, temveč je takšno delo ročno nesmiselno opravljati tudi iz drugih razlogov. Jasno je, da je ob vedno enakih postopkih smiselno proizvodnjo avtomatizirati. Zakaj? Ker roboti zagotavljajo, da bo delo potekalo hitreje, da bo pri njem manj napak, da bodo vsi končni izdelki popolnoma enaki.

Robotsko varjenje omogoča, da je ne glede na količino izdelkov poskrbljeno, da bodo vsi varjeni po natanko enakem postopku. To pomeni, da si bodo dejansko podobni kot jajce jajcu in ne bo prihajalo do takšnih, ki ne ustrezajo standardom in jih je treba zavreči. Robotsko varjenje torej zagotavlja, da se privarčuje pri materialu.

Druga izjemna prednost robotskega varjenja pa je seveda skrajšan čas izdelave. Kadar je proizvodnja butična in se vari posamezen izdelek, se ga brez težav lotimo ročno, a kadar je dnevna kvota obsežna in se mudi z zaključkom naročila, saj želi naročnik hiter rok dobave, je delo bolje prepustiti strojem. Ti opravljajo »težko« delo hitro in natančno, človek pa ima vlogo nadzornika oziroma skrbi za to, da se varjenci pripravljajo in nato končni izdelki odstranjujejo s površine delovne mize robota.

Varjenci
Ko gre za masivno proizvodnjo, varjence vedno varimo z robotom.

Glavne prednosti, ki jih ima robotsko varjenje pred ročnim, so torej hitrost, natančnost, varnost, enakomernost, manjša poraba materiala, poleg tega pa tudi nižji stroški dela. Tako je proizvodnja kovinskih izdelkov bolj enostavna in praktična za izvajalca, za naročnika pa je tudi precej bolj poceni.

Če vas varjenje z robotom zanima bolj podrobno, si ga lahko v enem od naših podjetij pogledate tudi na spletu. Pri strokovnjakih za robotsko varjenje Kovinc d.o.o. so pripravili nazoren posnetek, ki vam bo pokazal, da je robotsko varjenje primerno za dejansko vse vrste kovinskih proizvodov in vas bo verjetno tudi prepričal, da poteka delo z robotom precej bolje, kot če bi se ga še vedno lotevali ročno.