Ročno varjenje je poznano kot eden izmed najbolj vsestranskih postopkov. Zanj je značilno, da se kot tak uporablja skoraj pri vseh materialih, in sicer za izdelavo od najmanj do najbolj zahtevnih zvarov. Lahko poteka v obratih ali na prostem.

Poznamo več oblik ročnega varjenja, med najbolj priljubljenimi so MAG, MIG, TIG in točkovno varjenje. Za varjenje imamo odobrene varilne postopke, kakovost pa se zagotavlja v skladu z najvišjimi zahtevami. Nadzor izvaja strokovno usposobljeno osebje, ki je certificirano za vizualne kontrole.

Ročno varjenje kot nepogrešljiva metoda

Za ročno varjenje je značilno, da kljub avtomatizaciji, ki je vedno bolj priljubljena tako pri nas kot v svetu, velja za nepogrešljivo metodo dela v ključavničarstvu, prav tako tudi v kovinski industriji. Zagotovo ni podjetja, ki se v omenjeni industriji ne bi ukvarjalo z ročnim varjenjem, čeprav številna ponujajo tudi robotsko varjenje.

Ročno varjenje
Ročno varjenje velja za nepogrešljiv postopek.

Še kako dobro se zavedamo, da roboti nikdar ne bodo povsem zamenjali človeka in prav je tako. Še posebno ne takrat, ko gre za izjemno specifične izdelke, ko je potrebno varjenje unikatnih izdelkov. Ročno varjenje je torej nepogrešljivo pri izdelovanju manjšega števila izdelkov. Pomembno je poudariti tudi dejstvo, da roboti prav tako ne morejo zagotoviti varjenja na terenu.

Varjenje po različnih postopkih

VarjenjeTrg ponuja varjenje po različnih postopkih, ki so po potrebi dopolnjeni tudi z uporabo sodobnejših tehnologij. Pri taki obliki varjenja lahko računamo na prav vse, od načrtovanja do končnega izdelka oziroma montaže.

Ročno varjenje, ki je različnih vrst, se odvija tako v prosti atmosferi kot v zaščitnem okolju. Poznamo obločno varjenje, industrijsko TIG, MAG ter MIG varjenje z zaščito z argonom ali helijem. Izjemna natančnost zvarov je značilna tudi za točkovno varjenje.

Potrebno je še poudariti, da je ročno varjenje vedno potrebno prilagoditi materialom in lastnostim, ki naj bi jih imel končni izdelek. Samo na ta način se lahko zagotovi, da bo ta kakovosten in hkrati tudi varen.