Tokrat smo za vas izbrskali nekaj zanimivosti o varjenju, za katere morda še niste slišali. Zagotovo pa veste, kaj varjenje je. Gre seveda za združevanje dveh kosov kovine v eno nerazdružljivo celoto. Pri tem si pomagamo z visokimi temperaturami, električnim tokom, plini in dodajnim materialom.

Obstaja nekaj različnih postopkov varjenja, pri čemer pa mora varilec o samem postopku vedeti praktično vse. Kako ravnati z opremo, kateri je tisti postopek, ki je najustreznejši za zahtevano delo, pa tudi kako pripraviti sam material in kako poskrbeti za varnost.

Več o postopkih varjenja: https://www.kovinc.si/storitve/rocno-varjenje

1. Varjenje v starem Egiptu?

Morda tega niste pričakovali ali pa bi tudi težko verjeli, a dejansko so v piramidah odkrili hieroglife, ki prikazujejo osebe med varjenjem. Seveda pri tem ne gre za varjenje, kakršnega poznamo danes, a vsekakor so bili v razmišljanju na pravi poti.

2. Prvi robot na svetu je bil varilec

Še eno presenetljivo odkritje iz sveta industrije. Prvi robot, ki je leta 1961 prišel na pomoč človeku, je bil »varilec«. Šlo je za enoročno enoto, ki je tehtala dve toni in je bila namenjena točkovnemu varjenju.

3. Več kot 30 postopkov

Morda ste doslej menili, da poznamo zgolj štiri postopke varjenja (MIG/MAG, TIG, plazemsko in z elektrodo), a je teh postopkov celo več kot 30. Varjenje izvajamo na več načinov, od najbolj enostavnih pa vse do laserskega varjenja.

4. Varimo lahko tudi pod vodo

Seveda je nadvse težko pomisliti na to, da bi varili pod vodo, a je možno tudi to. Varjenje pod vodo uporabljajo na naftnih ploščadih in drugih podvodnih konstrukcijah, ki potrebujejo sestavljanje ali popravilo neposredno na licu mesta.

Najgloblje varjenje pod vodo so doslej opravili na globini 609 m. Kot zanimivost dodajmo, da poznamo tako suho kot mokro varjenje pod vodo. Za suho varjenje je potrebno prej seveda poskrbeti za ustrezno komoro okoli točke varjenja.

5. Varjenje je donosno

V ZDA velja varilec za enega najbolj donosnih poklicev. Še posebej tisti najbolj izkušeni, ki obvladajo različne načine varjenja (tudi podvodno), lahko tam namreč zaslužijo več kot zdravniki ali odvetniki. Se še vedno sprašujete, zakaj bi se odločili za poklic varilca?

6. Izjemne temperature

Pri varjenju se dosegajo izjemne temperature. Vari se lahko z elektrodo ali denimo z gorljivim plinom in plazmo. Za najvišjo temperaturo, kar se tiče varjenja, pa velja izjemnih 5000 °C.

7. Brez varjenja ne bi šlo

Več kot 50 % vseh izdelkov, ki jih je izdelal človek, do neke mere zahteva varjenje. Ključne prometne povezave, visoki nebotičniki, orodja, stroji in pripomočki zahtevajo varjenje, preden postanejo funkcionalni.