Poletje vabi na prosto, pri čemer pa je nujna zaščita pred soncem, sicer si lahko nakopljemo tako lažje težave s kožo kot resne bolezni. Najboljša zaščita pred soncem je vsekakor ta, da se izogibamo soncu ob dneh z visokim UV indeksom ter ostanemo v senci v času najhujše sončne pripeke, torej vsaj med 11. in 16. uro. Tudi sicer pa je potrebno poskrbeti za primeren nanos sredstva s primerno visokim UV zaščitnim faktorjem, ki skrbi, da se koža lažje ubrani pred žarki.

Kaj pravzaprav pove zaščitni faktor? Priča o tem, koliko časa lahko ostanemo izpostavljeni soncu v primerjavi z izpostavljenostjo brez zaščite. Če bi bili lahko na soncu sicer 15 minut ter uporabimo kremo s faktorjem 10, potem smo zaščiteni za 150 minut, če uporabimo faktor 30 pa kar trikrat toliko.

Zaščita proti soncu
Boste dlje časa izpostavljeni soncu? Ne pozabite na UV zaščito!

Vendar sam zaščitni faktor ni dovolj – treba je pomisliti tudi na to, da mora biti nanos kreme zadosten in temeljit, prav tako pa je treba nanos ponoviti, če se po nanosu zaščite kopamo ali zelo potimo. Tudi tiste zaščitne kreme, ki naj bi bile vodoodporne, namreč po kopanju ali potenju nič več ne zagotavljajo enake zaščite kot prej.

Sprej za sončenjeKakšno zaščito je najbolje izbrati? V pršilu ali v obliki kreme? Odločitev je vsekakor vaša, dejstvo pa je, da se zaščitna sredstva v obliki pršila enostavneje nanašajo – a smo pri nanosu tudi pogosteje manj temeljiti.

Poleg zaščitnega sredstva za čas izpostavljenosti soncu je kot zaščita pred soncem nujno tudi mazilo za po sončenju. To kožo hladi in ji vrača vlago ter skrbi za elastičnost. Med sončenjem se koža namreč precej izsuši, kar vpliva tudi na njeno hitrejše staranje. Najbolje je izbrati sredstva, ki vsebujejo veliko vitamina E in izvleček aloje, ki je znana po tem, da kožo prijetno vlaži, hladi in pomirja.