Vsi vemo, da potrebuje naše telo za življenje kisik. Tega vdihnemo z zrakom, ki pa ne predstavlja idealne mešanice plinov, saj je kisika v njem zgolj okoli dvajset odstotkov. Del kisika v pljučih prehaja v kri, del pa ga tudi izdihnemo, torej telo iz zraka ne dobi optimalne količine kisika. Če želimo, da bi bilo tega več, je potrebna kisikova terapija.

Kisik
V zraku je približno 21 % kisika.

Za distribucijo kisika po telesu oziroma za njegovo dostavo do vseh organov, vseh tkiv in nenazadnje do vsake telesne celice, ki mora »dihati« (zdaj govorimo o celičnem dihanju), skrbijo rdeče krvne celice oziroma eritrociti, saj se kisik veže na hemoglobin. Del kisika pa je raztopljenega tudi v krvni plazmi, torej v »tekočini«, v kateri plavajo krvne celice.

Na kakšen način kisikova terapija skrbi za večjo oskrbo s kisikom?

Pri bolnikih s kroničnimi dihalnimi težavami zaradi bolezni pljuč, ali pa tudi pri potrebi po več kisika ob akutnih boleznih, se zdravniki pogosto odločijo za terapijo z dihanjem čistega kisika. Pa ne le pri težavah s pljuči, temveč tudi takrat, ko preprosto merjenje količine kisika v krvi (z uporabo elektronskega merilnika, ki se namesti na prst), pokaže, da raven kisika ni zadovoljiva iz drugih vzrokov (na primer po epileptičnem napadu ali vročinskih krčih). Še bolj kot dihanje kisika pri navadni atmosferi pa je učinkovita kisikova terapija v komori, kjer je telo izpostavljeno povišanemu tlaku.

Kisikova terapija
Kisikova terapija poteka v hiperbarični komori.

Hiperbarična kisikova terapija omogoča, da se krvna plazma še dodatno prepoji s kisikom, ta pa se tako učinkovito dostavi po vsem telesu. Ker je kisik v plazmi raztopljen, lahko doseže tudi tiste dele telesa oziroma tista tkiva in celice, kamor eritrociti ne morejo. To je seveda tudi poglaviten razlog, da se kisikova terapija v hiperbarični komori uporablja tudi pri pacientih, pri katerih je koncentracija hemoglobina zaradi slabokrvnosti znižana (na primer pri anemiji po izgubi večje količine krvi) ali v primeru, da je funkcija rdečih krvnih celic zaradi bolezni okvarjena.